Rechtbank Haarlem


Rechter vindt all-in uurloon voor korte parttimers bij Albert Heijn c.s. toelaatbaar

Haarlem, 13 maart 2009 - Betreft: Vonnis voorzieningenrechter Haarlem d.d. 13 maart 2009 in kort geding van Dienstenbond CNV en FNV Bondgenoten tegen Albert Heijn/Etos/Gall&Gall over de toelaatbaarheid van een zogenaamd âall-in uurloonâ

De Haarlemse voorzieningenrechter vindt het all-in uurloon voor korte parttimers bij Albert Heijn c.s. toelaatbaar. De vorderingen van de vakbonden om dat ongedaan te maken zijn afgewezen. Albert Heijn heeft ter zitting verklaard dat alle werknemers volledig hun recht houden om vakantie op te nemen. De tegenvordering van Albert Heijn tot rectificatie van verklaringen van de bonden heeft de rechter ook afgewezen.

Het gaat om de invoering van een maandelijkse betaling van ADV-uren, vakantiegeld en vakantiedagen als onderdeel van een âall-in uurloonâ. Albert Heijn heeft deze nieuwe loonbetalingssystematiek eerder dit jaar uit concurrentieoverwegingen ingevoerd. Albert Heijn c.s. beschouwt dit als een vooruitbetaling, maar de vakbonden verzetten zich daar heftig tegen. Zij beroepen zich daarbij op de wet en de cao.

Op het punt van de betaling van een all-in uurloon geeft de rechter Albert Heijn gelijk, omdat de wet en de CAOâs dat niet verbieden. Daarbij is van belang dat de vakantiedagen met het uurloon vooruit wordt betaald, maar dat het recht om vakantie op te nemen op geen enkele wijze wordt aangetast. Dit laatste heeft Albert Heijn ter zitting uitdrukkelijk aangegeven. Voor de rechter gaf dat de doorslag. De werknemers houden dus volledig hun recht om vakantie op te nemen.

De bonden hadden vragen van hun leden gehad over de invoering van het all-in uurloon. Hierop gaf Albert Heijn aan dat hierover overleg met de bonden gevoerd was, maar dat werd door de bonden ten stelligste betwist. De bonden waren hier heel boos over en vorderden in kort geding dat Albert Heijn dit ongedaan zou maken. Dat hoeft nu dus niet.

De rechter geeft Albert Heijn wel ongelijk op het punt van de afspraak die Albert Heijn stelt in overleg met de bonden gemaakt te hebben. De rechter wijst dan ook de vordering van Albert Heijn tot rectificatie van eerdere publicaties van de bonden af.

Voor informatie: bureau communicatie, telefoon 023 - 888 40 20

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 13 maart 2009 Naar boven