Open source in mbo-opleidingen gratis ondersteund

13/03/2009 13:21

ECABO

Loket MBO-ICT is ver gevorderd in onderhandelingen met Novell over gratis ondersteuning van het opensource-besturingssysteem Linux in het middelbaar beroepsonderwijs. Het gaat om technische support, lesmateriaal en deelname aan Linux-examens, die kosteloos ter beschikking van mbo-scholen worden gesteld. Loket MBO-ICT is een samenwerkingsverband van ECABO en Kenteq, twee kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

GroenLinks stelde gisteren schriftelijke Kamervragen over het (vermeende) gebrek aan aandacht voor open source in het middelbaar beroepsonderwijs. In reactie hierop kan Loket MBO-ICT bekend maken dat onderhandelingen met Novell al geruime tijd lopen, en inmiddels zo ver gevorderd zijn dat beide partijen verwachten nog voor de zomer een overeenkomst met concrete afspraken te kunnen afsluiten.

Wereldwijd

Daarbij gaat het om het belangrijkste opensource-product: het besturingssysteem Linux. Hoewel deze software per definitie gratis is, hebben gebruikers wel behoefte aan ondersteuning, net zoals bij commerciële producten. Novell is op dit gebied wereldwijd een van de grootste spelers.

Door de beoogde overeenkomst krijgen mbo-opleidingen naar verwachting komend schooljaar gratis ondersteuning van Novell bij het onderwijs in Linux. Ook lesmateriaal en deelname aan examens voor Linux-certificaten worden dan door Novell kosteloos ter beschikking gesteld. Daarmee gaat de overeenkomst aanzienlijk verder dan de samenwerking die Loket MBO-ICT al heeft met Microsoft, Cisco en ORACLE, drie leveranciers van commerciële software.

ICT-opleidingen

Om de opname van Linux in de ICT-opleidingen van het mbo te vergemakkelijken, zal Loket MBO-ICT samen met Novell in kaart brengen waar (elementen van) Linux-certificaten in te passen zijn in de diverse mbo-opleidingen. Dit is eerder al gebeurd voor de certificaten van Microsoft, Cisco en ORACLE.

Scholen kunnen vervolgens zelf kiezen welke elementen ze willen gebruiken in hun opleidingen. Het voordeel is tweeledig: enerzijds zijn de opleidingen technisch up to date, anderzijds kunnen leerlingen als ze dat willen gemakkelijker naast hun diploma ook een of meer certificaten behalen.

Loket MBO-ICT wil deze vergelijkingen uitbreiden naar alle ICT-certificaten - open source of gesloten - die van belang zijn voor ICT-beroepsbeoefenaars. Het centrale doel van Loket MBO-ICT is immers dat ICT-beroepsopleidingen optimaal aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Open source is daarbij steeds in beeld. Daarom heeft Loket MBO-ICT het ook nadrukkelijk opgenomen in de beroepenwedstrijden die zij organiseert voor mbo-studenten van de opleiding ICT-beheerder. In het landelijke toernooi van 2008 was Open Source één van de drie wedstrijddivisies, naast Microsoft en Cisco. De drie winnaars van deze divisies vormden samen het ICT-team dat namens Nederland deelnam aan het EuroSkills-toernooi van 2008. In 2010 wil Loket MBO-ICT opnieuw deze opzet volgen.





http://www.loketmboict.nl/