Nederlandse Politiebond


HANDEN AF VAN DE POLITIE-CAO 2008/2010!

Dat is de boodschap die een delegatie van NPB-leden en -bestuurders vanochtend heeft afgegeven op Het Plein in Den Haag, in het kader van de FNV-manifestatie 'SAMEN DE CRISIS TE LIJF'. FNV-voorzitter Agnes Jongerius maande het kabinet tijdens haar toespraak in duidelijke bewoordingen met zijn handen van de jongste politie-CAO af te blijven.

In totaal bracht de vakcentrale FNV zo'n 1.500 leden en bestuurders van FNV-bonden op de been om het kabinet duidelijk te maken welke maatregelen het kabinet bij voorkeur zou moeten nemen om de gevolgen van de kredietcrisis te bezweren en welke niet. De FNV ziet de protestactie in Den Haag als de opmaat naar hardere acties als er geen sociaal akkoord met het kabinet komt.

Openbreken CAO's onbespreekbaar
Het openbreken van eerder afgesloten CAO's om loonafspraken te herzien is wat de FNV en de NPB betreft onbespreekbaar. Afgaande op haar uitlatingen in de media is dit gelukkig ook voor Guusje ter Horst, de huidige minister van BZK, een principekwestie. Er moet volgens haar heel wat gebeuren voor zij bereid is op eerder gemaakte loonafspraken terug te komen en bijvoorbeeld de inhoud van de politie-CAO 2008/2010 opnieuw ter discussie te stellen.

Noodzakelijke maatregelen
De FNV wil dat het kabinet inzet op behoud van de koopkracht. De pensioenfondsen moeten langer de tijd krijgen om te herstellen, zodat er niet gekort gaat worden op pensioenen. Mensen met een uitkering moeten erop kunnen vertrouwen dat ook hun uitkering qua hoogte en duur behouden blijft. Door in te zetten op werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling kan volgens de FNV weer een opleving van de economie tot stand worden gebracht. Daarbij zouden de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen!

Crisisberaad kabinet maandag verder
De gesprekken over de aanpak van de economische crisis worden maandag vervolgd. Dat meldden de onderhandelaars van de coalitiepartijen nadat ze donderdag tot na middernacht in het Torentje met premier Balkenende hadden gesproken. Het grootste struikelblok blijft de vraag wanneer en hoe fors er bezuinigd moet worden.

FNV wil vervroegd voorjaarsoverleg
FNV-voorzitter Jongerius spoorde het kabinet aan tot actie. Ze wil dat het voorjaarsoverleg tussen het kabinet en de sociale partners dinsdag wordt gehouden. Er is dan een overleg gepland over het stimuleren van de werkgelegenheid in EU-verband. Jongerius vindt het raar dat niet eerst maatregelen genomen worden voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Gepubliceerd op 13 maart 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.