Gemeente Elburg

wethouder A.C. Sneevliet-Radstaak

Speech wethouder A.C. Sneevliet-Radstaak

Dames en heren,

Vanavond heeft de gemeente Elburg u als omwonenden en bewoners van het centrumgebied op t Harde uitgenodigd om u te informeren over de stand van zaken.

Al vele jaren is de herstructurering van het centrum een heikel onderwerp. Dit blijkt ook uit de ingezonden enquêtes voor de toekomstvisie.

Schiet nou eens op met het winkelcentrum, dat is ongeveer wat de bewoners van t Harde willen. Logisch, goede voorzieningen zijn van het allergrootste belang!!

Het is al wel eerder gezegd, de gemeente maakt geen plannen en voert niet de regie.

Nadrukkelijk wil ik dit hier nog eens herhalen.

Wel ondersteunt de gemeente het proces om te komen tot een winkelcentrum. Vanavond bijvoorbeeld door u te ontvangen, te informeren over de stand van zaken en te laten informeren over nieuwe ideeën die zijn ontwikkeld in de afgelopen maanden.

Eerst wil ik u namens de gemeente bijpraten over de plannen van MKB. Daarna kort over fase 2, het gedeelte dat na de brand bij de Blokker in beeld kwam. Vervolgens zal ik iets zeggen over de positie van de gemeente voor wat betreft die plannen. Tenslotte zal ik het woord geven aan de heer Van Hamburg, die u zal bijpraten over wat daarna gebeurd is en nog gebeuren moet.

De plannen van MKB (voor de 1^e fase) zijn nu zo ver, dat we aan de vooravond van een collegebesluit staan. Er moeten nog twee kleine aanpassingen worden gedaan door MKB en de initiatiefnemers moeten nog een overeenkomst tekenen over de inrichting van de openbare ruimte. Daarna ligt de weg open en kunnen de vrijstelling van het bestemmingsplan en de bouwvergunning worden verleend.

Voor de goede orde: die kleine aanpassingen betreffen niet het verwijderen van de vierde bouwlaag, die zat erop en die blijft er op staan, omdat anders het plan financieel niet haalbaar is.

Vorig jaar zijn schetsen gemaakt voor de tweede fase. Die schetsen werden op hoofdlijnen goed ontvangen, maar sneuvelden helaas al na korte tijd. Het bleek niet meer mogelijk de plannen zonder ingrijpende wijzigingen en binnen korte termijn tot één geheel te smeden..

Er ontstond een patstelling, met als resultaat dat de eigenaar van de Blokkerpanden een aanvraag om bouwvergunning voor herbouw heeft ingediend. Deze bouwvergunning is 22 januari jl. afgegeven.

Waarom wordt er dan toch nog steeds niet gebouwd, zult u zeggen. Dan hebben wij tenminste onze winkels terug!

Dit heeft te maken met het feit dat het winkelcentrum zoals het was in feite ook al niet voldeed aan de hoge eisen die consumenten vandaag de dag nu eenmaal stellen aan winkelcentra. Het moet compact, compleet en vooral ook comfortabel zijn. Maar ook veilig en als het kan een beetje gezellig. Goed bereikbaar met de auto, met natuurlijk ruim voldoende parkeergelegenheid. Maar ook goed zichtbaar vanaf de Eperweg.

Herbouw van de Blokker zou dit ideaal voor t Harde onmogelijk maken. Hier waren alle partijen steeds van overtuigd. Ook eigenaar Docter deelde deze mening en dát is de reden waarom er nu niet gebouwd wordt. Docter heeft zijn eigen belangen als verhuurder ondergeschikt gemaakt aan de belangen van heel t Harde en daar ben ik hem zeer erkentelijk voor. Dat mag best wel eens hardop en in het openbaar gezegd worden, vind ik.

U begrijpt dat het ook voor mij als wethouder een uitdaging opleverde. De marktpartijen kwamen er met elkaar niet uit en een integraal plan voor het hele centrum dreigde niet van de grond te komen.

Wanneer gaat de gemeente nu eindelijk eens iets doen, was de begrijpelijke vraag. En hoewel wij als gemeente veel plannen maken, ook op t Harde, een plan voor het winkelcentrum moet toch echt van de commerciële partijen komen. Zij moeten bouwen aan hun eigen panden en als er geen bruikbare plannen komen, kan de gemeente ze niet dwingen.

Gelukkig was ik in de tussentijd goed vertrouwd geraakt met diverse marktpartijen, ontwikkelaars en woningstichtingen. En ik weet zodoende, dat de net gefuseerde woningstichting UWOON niet alleen een prima verhuurder van woningen is, maar ook een uitstekende ontwikkelaar. Een club die gewend is om het belang van de samenleving op het oog te houden en niet in de eerste plaats denkt in termen van winst.

Hun positieve reactie op mijn verzoek om als mediator op te treden heeft ertoe geleid dat er op basis van de uitgangspunten die ik al eerder noemde een nieuwe visie kon worden ontwikkeld. Deze visie willen wij u niet onthouden, vooral ook omdat er nog wel wat uitdagingen in zitten. U zult daar zo direct meer over horen.

Voordat ik de heer Van Hamburg het woord geef, wil ik u nadrukkelijk meegeven dat het vanavond niet gaat om een plan, maar om een denkplaatje. Dat lijkt erg vaag, maar zo werkt het nu eenmaal in de planologie. Om zon plaatje verder te ontwikkelen naar een goed plan, is nog heel wat denk- en rekenwerk nodig. Er moeten nog aanzienlijke tekorten worden weggewerkt en er kunnen nog allerlei problemen opdoemen. Vooral om de financiële problemen op te lossen, zal ook een beroep op de provincie moeten worden gedaan.

Hoewel de planvorming zich nog in een pril stadium bevindt, vinden we het van groot belang u nu al te informeren. U vraagt terecht om openheid en transparantie en wij willen graag zoveel mogelijk aan deze wens voldoen. Maar ik benadruk nogmaals met klem: de race is nog lang niet gelopen.!

Na vanavond moet er een keuzemoment komen. Helder moet zijn dat voor de gemeente geldt dat de procedure voor de plannen van MKB vooralsnog onverkort wordt doorgezet en dat de bouwvergunning voor de Blokker is afgegeven. De ideeën over een alternatief die u vanavond te zien krijgt, zullen maximaal draagvlak moeten krijgen, willen partijen en de gemeente hier verder tijd en moeite aan besteden.

Het heeft voor niemand zin om aan een nieuw plan te gaan werken, wanneer daardoor niet snel kan worden gebouwd aan het winkelcentrum. Want dat is tenslotte de wens van de Hardenezen!

A.C. Sneevliet Radstaak, wethouder

laatst gewijzigd: 13-03-2009 | print deze pagina print deze pagina | download document: Speech wethouder A.C. Sneevliet-Radstaak | grootte: 29.00 kb