Ministerraad


Nederland verlengt bijdrage UNMIS

Persbericht | 13-03-2009

De ministerraad heeft besloten om ook dit jaar dertig Nederlanders voor de periode van een jaar uit te zenden naar Zuid-Soedan om een bijdrage te leveren aan de VN-missie UNMIS. Nederland levert al sinds 2006 een bijdrage aan deze missie, die in 2005 van start is gegaan.

UNMIS - United Nations Mission In Sudan - heeft als belangrijkste taak toe te zien op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan. Belangrijke mijlpalen zijn de verkiezingen en (de aanloop naar) het referendum over de toekomstige status van Zuid-Soedan. Aangezien de vrede en stabiliteit in Noord- en Zuid-Soedan van cruciaal belang zijn voor de stabiliteit in de overige regio's van het land en de buurlanden, vindt de Nederlandse regering het belangrijk om UNMIS in deze fase van het vredesproces te blijven steunen.

De Nederlandse waarnemers en politiefunctionarissen dragen door hun fysieke aanwezigheid en advisering bij aan de stabiliteit in het gebied. Zij vervullen hiermee een randvoorwaarde voor het slagen van het vredesproces. Nederland zal geen bijdrage leveren aan UNAMID, de gezamenlijke missie van de VN en de Afrikaanse Unie in Darfur. De VN heeft besloten tot een alternatieve bijdrage voor het veldhospitaal.

De VN heeft Nederland verzocht om blijvend betrokken te blijven bij VN-operaties in Afrika. Nederland staat positief ten opzichte van dit verzoek, mits dit past binnen de Nederlandse randvoorwaarden en mogelijkheden