Ministerraad


Nederlands fregat in NAVO-operatie tegen piraterij bij Somalië

Persbericht | 13-03-2009

De ministerraad heeft besloten om het Nederlandse fregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën de komende maanden deel te laten nemen aan de NAVO-operatie Allied Protector ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Hr.Ms. De Zeven Provinciën maakt van medio maart tot medio juli deel uit van de permanente NAVO-vloot. Naast oefeningen en havenbezoeken, zal deze vloot een deel van de tijd tegen piraterij optreden. De NAVO-schepen moeten door te patrouilleren de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië vergroten en piraterijactiviteiten en gewapende overvallen op zee ontmoedigen en verstoren.

Bestaande inspanningen tegen piraterij bij Somalië, zoals de EU-operatie Atalanta, zijn effectief. Maar additionele inzet door andere organisaties is wenselijk om gezamenlijk het piraterijprobleem aan te pakken. Jaarlijks passeert een groot aantal schepen de Golf van Aden bij Somalië, tussen de 20.000 en 30.000. Piratengroepen hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 kilometer uit de kust van Somalië.

Het kabinet besloot reeds eind 2008 een fregat en een commandant bij te dragen aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta. Deze bijdrage is voorzien voor de tweede helft van 2009 (van medio augustus tot medio december). De inzet van NAVO-middelen zal complementair zijn aan de EU-missie Atalanta en verhoogt de effectiviteit van de totale internationale inspanningen tegen piraterij. Met zijn bijdrage geeft Nederland gevolg aan VN-Veiligheidsraadresolutie 1846 (uit 2008) om een gecoördineerde aanpak van piraterij voor de kust van Somalië te ondersteunen.