Gemeente Venray


13 maart 2009

Wethouder Jansen doet letterlijk aftrap jongerencampagne

Donderdag 12 maart heeft wethouder Twan Jansen letterlijk de aftrap gedaan voor de campagne Mijn Plekkie. Samen met een aantal leerlingen trapte de wethouder een balletje in de pannakooi op het schoolplein van het Raayland College. Met de campagne Mijn Plekkie wil de gemeente jongeren stimuleren zelf na te denken over een goede plek voor een skateramp of pannakooi. Zij kunnen dus zelf een aanvraag indienen bij de gemeente.

In het speelruimteplan heeft de gemeente Venray eind vorig jaar aangegeven dat er te weinig speel- en sportvoorzieningen zijn voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Deze leeftijdsgroep wil een eigen plek, los van de speelplekken voor kinderen jonger dan 12 jaar. Een skateramp of een pannakooi (verhard voetbalveldje) is hiervoor zeer geschikt. Gemeente Venray vindt het erg belangrijk dat kinderen en jongeren buiten spelen en bewegen. Ze leren ervan, ontwikkelen hun lichaam beter en het bevordert de gezondheid, maar het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Jongerenparticipatie

De gemeente Venray stelt vier pannakooien en twee skatebanen beschikbaar. Ze wil de locaties van deze voorzieningen in samenspraak met de jeugd realiseren. Het doel van de campagne is jongeren zelf na te laten denken over een goede plek voor een skateramp of pannakooi. Een voorwaarde daarbij is dat jongeren ook een bijdrage leveren door bijvoorbeeld zelf de buurt te betrekken, de plek op te knappen, een opening te organiseren, etc. Het initiatief ligt dus bij de jeugd. Zij gaan zelf aan de slag voor hun eigen plekkie! Door jongeren te laten participeren wil de gemeente jongeren een plek geven in hun eigen omgeving en hen hier (mede)verantwoordelijk voor maken.

Voorwaarden

Natuurlijk stelt de gemeente een aantal voorwaarden aan een plek voor een pannakooi of skateramp. Zo moet de plek goed bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers (en niet voor auto's). De plek moet sociaal overzichtelijk zijn en niet te dicht bij woningen liggen. Het moet een verhard terrein zijn, of eventueel makkelijk te verharden.

Planning

Jongeren kunnen tot 10 april een aanvraag indienen voor een pannakooi of skateramp. Vervolgens beoordeelt de gemeente de aanvragen. In mei/ juni worden de speelvoorzieningen geplaatst, zodat de jeugd er deze zomer nog gebruik van kan maken.