LIOF


ViewPlus vestigt zich in Venlo

Het Amerikaanse bedrijf ViewPlus vestigt zich in Venlo. Het bedrijf ontwerpt en produceert printers en bijbehorende software om teksten en afbeeldingen in braille af te drukken. Vooral de techniek om grafieken en plaatjes te printen in reliëf is innovatief. Blinden en slechtzienden kunnen nu tekeningen 'lezen' op gewoon papier. ViewPlus heeft op de apparaten een wereldwijd patent. ViewPlus gaat vanuit een pand van LIOF in Venlo de Europese markt bedienen. Er wordt een dealernet opgezet. Bovendien worden er een opleidingscentrum en een R&D-afdeling gehuisvest. In de eerste fase zal er werk zijn voor zeven à tien mensen.

Ideale uitvalsbasis
"Venlo is een ideale uitvalsbasis," zegt CEO Jeff Gardner van ViewPlus. "Onze afnemers zijn relatief dichtbij en hier in de regio zijn voldoende goed opgeleide mensen beschikbaar. We werken voortdurend aan de verbetering van onze software. Bovendien geven onze mensen bij uitlevering en installatie altijd instructie aan de dealers. In geval van storingen kunnen we nu sneller reageren. Het ligt voor de hand om dat vanuit één plek te doen."

NV Industriebank LIOF heeft een beslissende rol gespeeld bij de keuze voor Venlo. "In de zomer van 2008 is ViewPlus via het Netherlands Foreign Investment Agency bij ons terecht gekomen," zegt projectleider Sjoerd Boomsma van LIOF. "ViewPlus zocht een locatie met internationale uitstraling en een pand met groeimogelijkheden. Bovendien is de aanwezigheid van printerfabrikanten Océ, en Xerox een factor. Misschien kunnen ze op bepaalde gebieden samenwerken."

Groeikansen
ViewPlus werd in 1996 opgericht door John Gardner. De natuurkundige van huis uit raakte blind als gevolg van complicaties bij een oogoperatie en besloot vervolgens hulpmiddelen voor slechtzienden te gaan ontwikkelen. Hij bouwde het bedrijf uit tot een internatonaal opererende onderneming met ruim vijftig medewerkers. In 2006 nam zijn zoon Jeff de leiding over. Hij denkt in Europa flink te kunnen groeien. "We leveren al langer in onder meer Duitsland en de Benelux," licht Jeff Gardner toe. "Italië, Scandinavië en Polen volgen. We zien hier een grote markt. Met onze printers kunnen studenten en werknemers hun (technische) opleidingen of werk (blijven) doen. Zonder extra kosten."

Innovatief
LIOF is blij met de komst van ViewPlus naar Limburg. "Een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf met groeikansen," aldus Sjoerd Boomsma.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Maastricht, 13 maart 2009

Meer informatie:

ViewPlus
Dorine in 't Veld
E: dorine.intveld@viewplus.com
I: www.viewplus.com

NV Industriebank LIOF
Frans Ridderbeekx
T: 043-3280280