Groen!

De onwettige sloop van Doelwoningen gaat door. Groen! verzet zich en lanceert tegenvoorstel

Datum
13/03/2009

Auteur
Jos Stassen voor Vlaamse fractie

Categorie
In Ruimtelijke ordening en stedelijkheid

Vandaag trok een Groen! delegatie naar Doel om de bulldozers die de woningen van Doel slopen tegen te houden. Vlaams parlementslid Jos Stassen werd opgepakt door de politie en na de sloop weer vrijgelaten: âDe politiediensten hebben de verkeerde man aangehouden. Het is Vlaams minister-president die onwettig de woningen van Doel sloopt, niet ik. Samen met mijn partij Groen! verzet ik mij tegen het Vlaamse bulldozerbeleid dat een perfect leefbaar dorp tegen de vlakte smijt voor een tweede dok waarvan iedereen weet dat het er toch niet zal komen. Economisch onderzoek toont aan dat er helemaal geen nood is aan een tweede dok.â

Als Vlaanderen wil vermijden dat er onnodig een heel dorp wordt weggevaagd, dan moet de Vlaamse regering dringend stoppen met de afbraak van de nog steeds bewoonbare woningen. Het is nu of nooit. De Vlaamse regering, met minister-president en minister van Havens Peeters voorop, wil Doel immers helemaal tegen de vlakte tegen eind augustus 2009 en zo voldongen feiten creëren om de heropleving van Doel - want de aanleg van het Saeftinghedok is economische onzin - met alle middelen voorkomen.

Groen! lanceert een tegenoffensief om te helpen voorkomen dat het mooie dorp aan de haven geschiedenis wordt. Elisabeth Meuleman, tweede op lijst Oost-Vlaanderen is verontwaardigd na het aanschouwen van de sloop die vandaag plaatsvond: "Wat ik vandaag gezien heb, is hallucinant. Ik begrijp de Vlaamse regering niet. Een tweede haven is economische onzin. De ligging en het karakter van Doel is zo uniek. Het is nog niet helemaal te laat. Als de Vlaamse regering wilt, dan stopt ze nu met de afbraak en investeert ze om van Doel een woonplaats, een culturele vrijhaven en een trekpleister voor toeristen te maken. Dit is mogelijk heeft een bezoek aan Ruigoord, Nederland ons geleerd. Vlaanderen heeft nood aan plaatsen waar mensen kunnen heengaan om zich te ontspannen, niet aan nog meer bulldozers, beton en transitwegen."

Voor meer informatie over Ruigoord, klik hier
Voor meer informatie en fotomateriaal over Doel en economische cijfers, klik hier

Contact: Filip Watteeuw -