Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Overgewicht vraagt om integrale aanpak

Overgewicht vraagt om integrale aanpak

Nieuwsbericht, 13 maart 2009

Het kabinet wil een integrale aanpak voor de bestrijding van overgewicht, een groeiende bedreiging voor de volksgezondheid. Etende mensen op drukke straat.

In de nota Overgewicht, waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd, doet het kabinet een beroep op diverse maatschappelijke partners (zoals artsen, werkgevers, schoolbesturen en lokale overheden) om een bijdrage te leveren aan de preventie van overgewicht.

Ondersteunen

De nota beschrijft een aantal instrumenten om partijen hierbij te ondersteunen:

* Het bedrijfleven moet de zelfreguleringscode aanscherpen voor reclame voor voedingsmiddelen. Doel is dat kinderen onder de 12 jaar zo min mogelijk blootstaan aan reclame voor ongezonde voeding.

* Een effectief Frans programma om overgewicht bij kinderen te voorkomen, wordt vertaald naar Nederland.

* De zorgstandaard obesitas, die het Partnerschap Overgewicht Nederland ontwikkelt in samenspraak met het zorgveld. De zorgstandaard zal leiden tot goed afgestemde ketenzorg voor mensen met overgewicht en obesitas.

* VWS onderzoekt of en hoe de Beweegkuur in het verzekerde pakket kan worden gebracht. De Beweegkuur begeleidt mensen met overgewicht en een hoog risico op diabetes vanuit de eerstelijnszorg naar een actievere leefstijl met verantwoorde voeding en voldoende beweging.

* Het project De gezonde schoolkantine wordt uitgebreid met een competitie en stimuleringsprijs (doel: verdubbeling van 75 naar 150 scholen).

De nota Overgewicht is opgesteld door de ministers Klink en Rouvoet (Jeugd & Gezin) en staatssecretaris Bussemaker.