Ministerie van Defensie

Wisseling van de Slowaakse wacht

13 maart 2009, 12.14 uur

De Slowaakse commandant van het wachtdetachement op Kamp Holland in Tarin Kowt heeft letterlijk de 'slagboom' van het kamp doorgegeven aan zijn opvolger. Het stuk slagboom symboliseert het werk van de Slowaakse militairen, die sinds een half jaar de poort van de Nederlandse basis beveiligen. Wisseling van de Slowaakse wacht

Commandant van de Task Force Uruzgan (TFU), brigadegeneraal Tom Middendorp, toonde zijn respect voor de Slowaken tijdens een toespraak: "Jullie waren ons gezicht aan de poort en laten een hele goede indruk achter. Ik ben er trots op dat jullie het werk zo professioneel een half jaar lang uitvoerden. En zelfs zonder verlof bleven jullie tot de laatste dag scherp."

De Slowaakse Senior National Representive, luitenant-kolonel Kotas, vond het een grote eer om te horen dat zij zo gewaardeerd worden door de ISAF-partners. "Maar zonder jullie hulp kunnen wij onze taak ook niet goed uitvoeren", aldus Kotas.

Kotas sprak in zijn dankwoord ook vol lof over basecommandant majoor Dik-Jan. Het wachtdetachement valt onder het basebeveiligingsplan, dat onder Dik-Jan's commando staat. Als dank reikte Kotas aan de basecommandant de Slowaakse Militaire Medaille uit.