Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Voorjaar in aantocht
13 maart 2009 - De komende week gaat het weer voorjaarsachtige trekjes vertonen. Waarschijnlijk komt de temperatuur lokaal boven de 15 graden. Onder de regie van een hogedrukgebied is het met wat zon en rustig weer dan al heel aangenaam.
De krokuszon van weerfotograaf Jacob Kuiper was zijn tijd in 2008 vier weken voor (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)

In de nacht en vroege ochtend kan het echter nog licht vriezen, zodat de dagelijkse gang (het verschil tussen de hoogste en laagste temperatuur op een dag) groot wordt (Zie Nader Verklaard achtergrond- dagelijkse gang).

Eerder aangenaam dan vorig jaar
Mocht ook De Bilt in de middag bij de 15 graden komen dan is dat veel eerder dan vorig jaar. In De Bilt en op de meeste ander plaatsen kwam de temperatuur in 2008 pas op 20 april voor het eerst boven de 15 graden. Dat was uitzonderlijk laat: sinds 1901 is het maar drie keer voorgekomen dat de lente zo lang of nog langer op zich liet wachten. Bovendien viel vorig jaar maart nog sneeuw van betekenis en zelfs de Paasdagen (23 en 24 maart) waren wit (Zie Nieuws-Vroege witte Pasen en laatste sneeuw).

Natuur anderhalve maand later
In de natuur is de lente echter anderhalve maand later dan 2008. Volgens de Natuurkalender is dat te wijten aan de kou van de afgelopen winter (Zie Externe links- Natuurkalender).

Astronomische lente begint vrijdag
Komende vrijdag 20 maart staat de lente in elk geval voor de sterrenkundigen (op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon) op de kalender. Het meteorologische voorjaar is (om de berekeningen van klimatolgische gemiddelden niet te ingewikkeld te maken) al op de eerste van de maand begonnen (Zie Verder lezen- Begin van de lente- en Externe links- Zon en Maan).

Eerste uitgave: 13-03-09