Academisch ziekenhuis Maastricht

Eenderde CTMM-geld voor Maastricht Publicatiedatum: 12-03-2009 Bron: persbericht Auteur: stafdienst communicatie Datum: 12-03-2009

Eenderde van onderzoeksgelden door het publiek-private samenwerkingsverband CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) zijn toegekend aan Maastrichtse onderzoekers. Van de in totaal van 100 miljoen euro voor acht projecten gaat 35 miljoen euro naar drie projecten van het onderzoekinstituut Hart en Vaatziekten (CARIM) van het Maastricht UMC+/UM.

Het gaat om de volgende drie projecten: * Innovatie in de diagnostiek van de bloedstolling (Incoag): Projectleider: prof.dr. Hugo ten Cate, Instituut Hart- en Vaatziekten, Biochemie * Bepalen van de hoogrisico plaque door (moleculaire) imaging en modellering (Parisk): Projectleider: prof.dr. Mat Daemen, Instituut Hart- en Vaatziekten, Pathologie *Nieuwe bloedvaten in beeld (Eminence): Projectleider: prof.dr. Mark Post, Instituut Hart- en Vaatziekten, Fysiologie

CTMM Het Center for Translational Molecular Medicine - het Nederlandse publiek-private samenwerkingsverband dat zich richt op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe technieken voor de diagnose en behandeling van de belangrijkste chronische aandoeningen - heeft vandaag aangekondigd dat het 100 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor acht nieuwe onderzoeksprojecten. Dit betekent dat CTMM nu in totaal bijna 250 miljoen euro heeft toegewezen aan translationele projecten in Nederland die patiënten met aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, reumatoïde artritis, sepsis, hart- en vaatziekten en de belangrijkste vormen van kanker ten goede zullen komen.

De nieuwe projecten omvatten elk een consortium van partners uit de universitaire wereld en het bedrijfsleven. Alle acht universitaire medische centra en vijf vooraanstaande onderzoeksinstituten zijn betrokken, alsmede 29 bedrijven uit het MKB en 15 grote bedrijven. De helft van de subsidie voor deze nieuwe projecten wordt door de Nederlandse overheid verstrekt. De andere helft is afkomstig van het bedrijfsleven en de universitaire instellingen. Deze toewijzing aan de drie Maastrichtse projecten bewijst eens te meer dat het instituut Hart en Vaatziekten van het Maastricht UMC+ behoort tot de leidende instituten op dit veld in Nederland.

De Maastrichtse projecten elk kort toegelicht.

Incoag: Innovatie in de diagnostiek van de bloedstolling Projectleider: prof.dr. Hugo ten Cate, Instituut Hart- en Vaatziekten, Biochemie Ondanks de toenemende kennis over de mechanismen van de bloedstolling, is het nog steeds lastig om individuele risico's van trombose te bepalen. In het Incoag-project worden laboratoriumbepalingen ontwikkeld om dit risico te kunnen inschatten: `acute biomarker assays' om de specifieke activeringsproducten van de stolling in het bloed te meten en `capaciteits assays', waarmee de snelheid en mate cab het stollingsproces wordt gemeten. Bovendien wordt met nieuwe technieken gezocht naar nog onbekende stollingsfactoren. De laatste fase van het onderzoek is gericht op de klinische toepasbaarheid van de ontwikkelde methoden. Meer informatie:

Parisk: Bepalen van de hoogrisico plaque door (moleculaire) imaging en modellering Projectleider: prof.dr. Mat Daemen, Instituut Hart- en Vaatziekten, Pathologie Hersen- en hartinfarcten worden veroorzaakt door het scheuren van kwetsbare atherosclerotische plaques in de bloedvaten. De kans op het scheuren van zo'n plaque is moeilijk te voorspellen: catheter-gebaseerde technieken zijn niet geschikt voor vroegdiagnostiek en met bloedbepalingen van bv. cholesterol kunnen geen individuele risico's worden vastgesteld. Non-invasieve methoden zoals MRI, ultrageluid of PET/CT zijn veelbelovend, maar verdere ontwikkeling van deze technieken is nodig om de voorspellende waarde te verhogen. In het Parisk project worden algoritmen ontwikkeld waarmee de progressie van plaques kan worden vastgesteld, het individuele risico voor herseninfarcten kan worden bepaald, therapie persoonsgebonden kan worden gemaakt en nieuwe medicijnen kunnen worden ontwikkeld. Meer projectinformatie:

Eminence: Nieuwe bloedvaten in beeld Projectleider: prof.dr. Mark Post, Instituut Hart- en Vaatziekten, Fysiologie Groeifactoren zijn zeer krachtige geneesmiddelen die de vaatgroei bij bepaalde hart- en vaatziekten stimuleren. De therapeutische waarde van groeifactoren schiet echter nog tekort, omdat neovascularisatie nog moeilijk te detecteren is, waardoor het lastig is om te voorspellen welke patiënten baat hebben bij dit middel. Het Eminence project is gericht op verbetering van MRI, PET/CT en SPECT beeldvormingsmethoden, zowel in de apparatuur als in de gegevensanalyse. Bovendien worden nieuwe slimme contrastmiddelen ontwikkeld die moleculaire patronen van bloedvaten herkennen zodat beoordeling en monitoring van de therapie beter mogelijk wordt. Met klinische studies worden de patiënten geïdentificeerd die op de therapie reageren. Meer projectinformatie:

Meer informatie over het Center for Translational Molecular Medicine: www.ctmm.nl