Gemeente Enkhuizen

(geen) luxe verzuim

Ongeoorloofd verzuim rondom de vakanties wordt ook wel luxe verzuim genoemd. Onder luxe verzuim wordt volgens de Leerplichtwet verstaan: ongeoorloofde afwezigheid op school (veroorzaakt door ouders), doordat de leerplichtige buiten de schoolvakanties om verlof opneemt. Met ingang van het schooljaar 2008-2009 is er een convenant gesloten in samenspraak met de schoolbesturen van de scholen in Enkhuizen over een nieuwe aanpak van luxe verzuim in het basis- en voortgezet onderwijs. Deze aanpak bestaat uit een stappenplan, waarin afspraken staan tussen de gemeente en de scholen.

Leerplichtambtenaren houden streng toezicht op luxeverzuim: leerlingen moeten het schooljaar gezamenlijk starten en afsluiten. Luxe verzuim is voor de schooldirecteuren een lastig onderwerp omdat zij de goede verstandhouding met de ouders niet willen verstoren en ze moeite hebben om een verzoek te weigeren. Ouders denken daar soms anders over. Zij klagen over de zinloosheid van een eerste of laatste schoolweek die vaak bestaat uit spelletjes doen, opruimen, musicals
e.d. Maar ook dit zijn, net als bij de start van elk nieuw schooljaar, belangrijke dagen uit een lesprogramma.

Als kinderen rondom de vakantieperioden zonder goede reden of bewijs en zonder toestemming van school worden gehouden, zijn de ouders strafbaar wat kan resulteren in een proces-verbaal. De school is verplicht iedere spijbelende leerling te melden bij de leerplichtambtenaar.

Uitzondering

De Leerplichtwet stelt heel duidelijk dat vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Alleen als voldaan wordt aan alle drie de volgende voorwaarden kan een schooldirecteur op verzoek extra vakantie toestaan:


- Als tenminste één van de ouders een beroep heeft met seizoensgebonden werkzaamheden

- Als het gezin in geen van de schoolvakanties in 1 schooljaar met vakantie kan (hiervoor moet wel een werkgeversverklaring van worden overlegd)

- De extra vakantie valt niet in de eerste 2 weken van het schooljaar en is nooit langer dan 10 dagen. Alleen de directeur mag toestemming geven, de leerplichtambtenaar niet.

Tot slot: toestemming voor (extra) vakantieverlof dient minimaal 8 weken van tevoren schriftelijk bij de directeur/rector van de school te worden aangevraagd
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl