Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 13 maart 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering stemt niet in met het voorstel van decreet dat 9 mei (Dag van Europa) invoert als vakantiedag voor de personeelsleden van de Vlaamse overheid ter vervanging van 15 november (Koningsdag), omdat het de Vlaamse Regering is die de verlofregeling bepaalt van haar personeelsleden. De verlofregeling voor Vlaamse personeelsleden is vastgelegd in het Vlaams personeelsstatuut, en daarin is 15 november een feestdag. Daarnaast heeft de Vlaamse Regering ook inhoudelijke bezwaren om 15 november te vervangen door 9 mei.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de wijzigingen van de overeenkomst over de Internationale Organisatie voor Telecommunicatiesatellieten (INTELSAT). Het gaat om aanpassingen aan de gewijzigde telecommunicatiemarkt en aan de technologische vooruitgang. Ze keurt meteen principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met die gewijzigde overeenkomst. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het organisatiebesluit van de Vlaamse administratie richt de Vlaamse ministeries en departementen op en deelt de agentschappen in bij een beleidsdomein. Sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2006 zijn nog een aantal agentschappen opgericht of opgeheven, werden naamsveranderingen doorgevoerd en is er meer duidelijkheid gekomen over de toewijzing van strategische adviesraden. De Vlaamse Regering keurt daarom het geactualiseerde organisatiebesluit principieel goed. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 18 juli 2008 heeft de Vlaamse Regering het decreet over het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer bekrachtigd en afgekondigd. Elektronisch bestuurlijk gegevensverkeer resulteert in een grotere efficiëntie en effectiviteit in de dienstverlening door de overheid. Hierin passen de principes van eenmalige gegevensopvraging, authentieke gegevensbronnen en maximale gegevensdeling tussen administraties. Nu keurt ze principieel het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed en een besluit dat de opdrachten en de manier van aanwijzing bepaalt van de veiligheidsconsulenten. Die moeten waken over de informatieveiligheid met als doel schade te voorkomen die enerzijds de goede werking van de informatiesystemen kan aantasten en anderzijds de privacy van de betrokkenen kan schenden. Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, daarna gaan ze naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Op 19 december 2008 keurde de Vlaamse Regering het besluit goed dat de tarieven van het loodsgeld, de loodsvergoeding voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren en andere kosten vaststelt.De financiële en economische crisis, waarmee ook de maritieme sector te kampen heeft, vraagt nu dringende en tijdelijke maatregelen om de aanloopkosten - waarvan loodsgelden deel uitmaken - binnen de perken te houden. De Vlaamse Regering wijzigt daarom bovenstaande besluit met een tijdelijke maatregel waardoor de schommelingen in de loodsgelden worden afgetopt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
Om de voortschrijdende verzanding tegen te gaan en de unieke flora en fauna ter plaatse te vrijwaren, wordt gezocht naar een integrale oplossing voor het behoud van het natuurgebied het Zwin. De Vlaamse Regering verleent in dit kader haar goedkeuring aan de realisatie van alternatief 1, de uitbreiding van het Zwin in de Willem-Leopoldpolder met netto 120 ha estuariene natuur, zonder westelijke geulverlegging en zonder spuiwerking. Ze neemt akte van de voorstellen voor natuurcompensatie en oordeelt dat het hele project van dwingend en groot openbaar belang is. Ze gelast tevens de minister bevoegd voor Leefmilieu en Natuur om een onteigeningsbesluit op te maken en de minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening om een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan op te maken overeenkomstig alternatief 1.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines in Maldegem'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Kust-Polders-Westhoek: natuurgebieden Strand Middenkust-Oost'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Kust-Polders-Westhoek - natuur- en landbouwgebieden Strand Middenkust-West', voorlopig vastgesteld op 30 mei 2008, te verlengen met 60 dagen. Ze beslist meteen ook principieel tot definitieve vaststelling van dit GRUP waarna het voor advies wordt voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Bestaand regionaal bedrijf Houtzagerij Peleman in Puurs en Bornem'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot voorlopige vaststelling van de volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Op- en afrit R0-Oost in Hoeilaart' en 'Op- en afrittencomplex A13/E313 - N19 te Geel-West in Geel Punt/Oevel. Over deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeide bedrijven in Oud-Pamel 'Bouwmaterialen De Doncker en Van Der Straeten bvba'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening rond toegankelijkheid vaststelt. Bedoeling van het besluit is de federale wet van 1975 over de toegang van gehandicapten tot gebouwen te actualiseren. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen van de VLACORO en van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent voor het werkingsjaaar 2009 een subsidie van 225.000 euro toe aan de vzw Brussels Nederlandstalig Comité voor Tewerkstelling en Opleiding (BNCTO). De subsidie is bedoeld om de opdrachten van het BNCTO te financieren, met name adviezen verlenen en aanbevelingen formuleren over de samenwerking en het overleg tussen de actoren van het subregionaal arbeidsmarktbeleid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Op 10 oktober 2008 wijzigde de Vlaamse Regering definitief het besluit over de integratie van leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap in het gewoon lager en secundair onderwijs. Het besluit bevatte foutief bepalingen uit een vorige tekstversie. De opgenomen voorrangsregeling was fout, de indexregeling minder duidelijk. De Vlaamse Regering beslist daarom het besluit in te trekken en het voorziene, juiste besluit goed te keuren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het onderwijsdecreet bepaalt dat eigendommen van het Gemeenschapsonderwijs via een besluit van de Vlaamse Regering kunnen worden overgedragen aan de Vlaamse Autonome hogescholen. De regeling wordt per hogeschool uitgewerkt. De Vlaamse Regering keurt nu de lijst goed van onroerende goederen die worden overgedragen aan de Hogeschool West-Vlaanderen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Volgens de statuten van vzw JINT draagt de Vlaamse Regering drie leden voor uit de ambtenaren van de Administratie Cultuur. Ter vervanging van Riet Plevoets, die ontslag neemt, draagt de Vlaamse Regering nu Karen Jacobs voor als vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap binnen de vzw JINT.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van 2,9 miljoen euro voorschot op de subsidie van de loonkosten van 2009 aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het Vlaams sportinfrastructuurplan wil een inhaalbeweging tot stand brengen in sportinfrastructuur. Het ontwerpdecreet daarover werd goedgekeurd op 23 mei 2008. Een verdere stap in de procedure is nu de indexering van de beschikbaarheidsvergoedingen regelen. De Vlaamse Regering beslist daarom dat vanaf het tweede tot en met het dertigste jaar de beschikbaarheidsvergoeding voor elk project geïndexeerd mag worden, onder bepaalde voorwaarden.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit dat Europese regelgeving over veiligheid en milieubescherming met betrekking tot nieuwe voertuigen omzet in nationale regels. Er moeten wel wat tekstuele onzorgvuldigheden en foute verwijzingen worden gecorrigeerd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Na advies van de SERV, de Mobiliteitsraad en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over het toegangsverbod tot voertuigen van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn. Het moet De Lijn en de Vlaamse overheid toelaten om het handhavingsbeleid voor de overlastinbreuken zelf te sturen en aan te passen, en zo doelmatig in te grijpen in het verhogen van de veiligheid op het openbaar vervoer. Ook worden alle nodige procedurele waarborgen ter eerbiediging van de internationale verdragen, grondwet en rechtspraak van het Grondwettelijk Hof decretaal vastgelegd. Dit naar analogie met het door de federale werkgever uitgewerkte systeem van het stadionverbod. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het statuut van de minderjarige. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Volgens de Europese groepsvrijstellingsverordening mogen de invoegmaatregel en dienstencheques niet gecombineerd worden. Om de Vlaamse Overheid in regel te stellen zullen dienstenchequesondernemingen geen aanvraag tot erkenning als invoegbedrijf meer kunnen doen, en wordt voor bestaande dienstenchequesbedrijven erkend als invoegbedrijf geen uitbreiding meer toegestaan. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor het besluit over een impuls- en ondersteuningsprogramma van de meerwaardeneconomie.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt Omdat de sector van de beschutte werkplaatsen zwaar getroffen wordt door de economische crisis, beslist de Vlaamse Regering een tijdelijke economische herstelsubsidie aan de beschutte werkplaatsen toe te kennen. Het gaat om een tijdelijke subsidie per tewerkgestelde voltijds equivalente monitor, gekoppeld aan de gerealiseerde toegevoegde waarde.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de MiNa-raad en de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomsten (MBO's) met Essenscia vzw en met het Verbond van de Glasindustrie vzw over de reductie van de No -emissies van hun leden in Vlaanderen. Ze gelast tevens de Vlaamse minister bevoegd voor het leefmilieu om de milieubeleidsovereenkomsten mee te delen aan de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het decreet over bodemsanering en bodembescherming wil de Vlaamse Regering het bestaande erosiebesluit opheffen en vervangen. Ze hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit over erosiebestrijding. Het nieuwe uitvoeringsbesluit voorziet naast de bestaande subsidiemogelijkheden voor het opmaken van een gemeentelijk erosiebestrijdingsplan en het uitvoeren van erosiebestrijdingswerken, ook een subsidie voor de begeleiding door een erosiecoördinator. Verder is ook gewerkt aan de administratieve vereenvoudiging en het verduidelijken en bijsturen van de berekening van subsidies en informatiedoorstroming. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat het Vlaams reglement over de milieuvergunning (VLAREM) vaststelt en het besluit met algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne. Het gaat vooral om verbeteringen van taal- en typfouten. Daarnaast worden twee termijnen aangepast die gewijzigd zijn in het decreet van 12 december 2008 en wordt de inwerkingtreding van één bepaling van dit decreet geregeld. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In uitvoering van het decreet Integraal Waterbeleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de bijzondere verplichtingen voor de stroomgebiedsdistricten. Het bepaalt onder meer de ligging en de grenzen van de grondwaterlichamen, dat zijn afzonderlijke watermassa's in één of meer watervoerende lagen. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de sociale openbaredienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt. Het besluit regelt onder meer de procedure bij wanbetaling, het probleem van de contractloze leveringen en de 'problematische verhuis' en budgetmeters.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de SERV en de MiNa-Raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over het rapporteren van afname- en productiegegevens door de beheerders van de aardgas- en elektriciteitsnetten, de brandstofleveranciers en de exploitanten van warmtekracht-, hernieuwbare energie- en zelfopwekkingsinstallaties. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor het opstellen van de jaarlijkse energiebalans en de inventaris van broeikasgasemissies. Bedoeling is enerzijds de bepalingen in het REG-decreet over het toekennen van sancties uit te voeren, door onder andere de ambtenaren die bevoegd zijn voor de controle aan te duiden en ook de ambtenaren die beslissen over een verzoek om kwijtschelding en uitstel van betaling kunnen verlenen. Anderzijds moet het wijzigingsbesluit de terminologie in overeenstemming brengen met de Waalse regelgeving, bestaande regelgeving en praktijken codificeren en zorgen voor technische verduidelijkingen. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Het Milieuhandhavingsdecreet en Milieuhandhavingsbesluit harmoniseren de bepalingen rond toezicht, sancties en veiligheidsmaatregelen voor belangrijke milieuhygiënewetten en
-decreten rond afval, water, bodem, lucht, geluid en milieuvergunningen. Dit was de eerste fase van de harmonisatie van het beleid en het instrumentarium in de milieuhandhaving. De tweede fase van de harmonisatie wil het toepassingsgebied van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid uitbreiden met het milieubeheerrecht, het Mestdecreet en het Oppervlaktedelfstoffendecreet. Hiervoor is een ontwerpdecreet opgemaakt en goedgekeurd. De Vlaamse Regering keurt nu het uitvoeringsbesluit bij dit ontwerpdecreet principieel goed. Over het besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na technisch nazicht van het besluit wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen. Het besluit kadert in de uitvoering van het Regeerakkoord en het Vlaamse Actieplan Groene Stroom. Het omvat onder meer de doelstellingen na 2010 om de verdere werking van het groenestroomcertificatensysteem naar de toekomst toe te garanderen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Volgende bedrijven krijgen strategische opleidings- en/of investeringssteun: nv Alpro in Wevelgem (967.000 euro), nv APM Terminals Zeebrugge (1 miljoen euro), Atlas Copco Airpower nv in Wilrijk (920.000 euro), Constructiewerkhuizen De Meyer nv in Sint-Niklaas (1 miljoen euro), Deceuninck nv in Roeselare (1 miljoen euro), Fingo nv in Malle (727.000 euro), HICT nv in Brugge (1 miljoen euro), nv Krefel in Humbeek (803.000 euro), PsiControl Mechatronics nv in Ieper (516.000 euro), nv Randstad Group Belgium in Brussel (530.000 euro) en nv Zeebrugge Food Logistics in Zeebrugge (921.000 euro).

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2009 een subsidie van 326.000 euro toe aan het Vlaams Ouderen Overleg Komitee vzw in Brussel, om haar opdracht als Vlaamse Ouderenraad uit te voeren.