Gemeente Dronten


Dronten krijgt straathoekwerker erbij

De gemeenteraad van Dronten heeft via een motie (juni 2008) de inzet gevraagd van evenwichtige straathoekwerkers.

Op verzoek van de gemeente is door De Meerpaal een plan van Aanpak geschreven.
Met de huidige omvang van het straathoekwerk in Dronten was het onvoldoende mogelijk om de jongeren te benaderen en waar nodig hulp te bieden.

Niet altijd is er genoeg inzicht in het gedrag van jongeren en hun problemen. De informatie over jongeren is versnipperd over veel organisaties. Bovendien is er veel onduidelijkheid bij instanties die zich met jongeren bezig houden over de onderlinge taakverdeling en wederzijdse inzet voor jongeren. De gemeente heeft zich ten doel gesteld dat jongeren in Dronten probleemloos moeten kunnen opgroeien en er hulp is voor jongeren om problemen op te oplossen. 95% van de jongeren in Dronten heeft weinig tot geen problemen met opgroeien. Voor een minderheid is opgroeien (school, wonen, werken) een lastige opgave. Vaak gaat het om kleinere problemen als een kleine geldschuld of een keer blijven zitten op school. Meestal wordt in de eigen omgeving (gezin, school of vereniging) een oplossing gevonden. Maar soms zijn hun problemen veel omvangrijker, bijvoorbeeld grote schulden, verslavingsprobleem, geweld, verwijdering van school of contacten met de politie. Niet altijd weten jongeren de weg te vinden om deze problemen op te lossen.

Professionele straathoekwerkers zoeken deze jongeren op en zorgen dat zij bij hen terecht kunnen met vragen. Zij helpen de jongeren op weg in de richting van een oplossing. De straathoekwerker is bereikbaar maar gaat ook zelf naar de plaatsen waar jongeren komen. Dat kan op straat zijn, maar ook op school, thuis, bij verenigingen, in het uitgaansleven of bij het werk. Zij leveren praktische hulp, zoals het vinden van huisvesting of uitleggen wat je moet doen bij financiële problemen. Het kan ook gaan om het geven van informatie over bijvoorbeeld alcohol, gokken of rechten en plichten. De straathoekwerkers organiseren ook activiteiten voor jongeren om zo met hen in contact te komen. Waar nodig zullen de straathoekwerkers actief doorverwijzen naar andere organisaties. Wanneer hulp van derden nodig is worden actief contacten gelegd met instanties die zich bezig houden met jongeren (scholen, maatschappelijk werk, politie, kerken, moskeeën, verenigingen, hulpverlening etc.) en waar nodig wordt samenwerking georganiseerd, maar zonder bureaucratisering.