FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: schoonmakers Schiphol maandag in actie voor gewoon goed werk

Maandagmiddag houdt een groep van tweehonderd schoonmakers van Schiphol op Schiphol Plaza een demonstratie. Ze vragen aandacht voor hun strijd voor vast werk, een reiskostenvergoeding en respect. De schoonmakers gaan weer langs bij Schiphol-directeur Nijhuis om van hem te horen of hij de eisen gaat inwilligen die ze drie maanden geleden bij hem neerlegden.
De schoonmakers op Schiphol worden niet goed betaald en niet netjes behandeld. Om daar verandering in te brengen, zijn ze zich nu aan het organiseren en gaan ze actievoeren onder de noemer 'Schoon genoeg!'. Ze willen afdwingen dat ze vast werk krijgen, een reiskostenvergoeding en bovenal respect. De actie maandag volgt op een aantal kleinere acties in de afgelopen maanden.

De actie van de schoonmakers past in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.