Leefbaar Rotterdam


vrijdag, maart 13, 2009

Affaire Geluk verbaast Leefbaar fractie

Leefbaar Rotterdam is verbaasd over het opgezegde vertrouwen in de wethouder Geluk van Jeugd, Gezin en Onderwijs. Fractievoorzitter Ronald Sørensen: Wethouder Geluk is vooruitstrevend en stelt altijd het belang van de kinderen voorop. Geluk stelde lokale problemen boven Haagse idealen. Hij stak zijn kop boven het maaiveld uit en daarom wordt hij neergemaaid.

Het CDA heeft het vertrouwen in de wethouder opgezegd omdat hij met zijn standpunten al een tijd niet op één lijn zat met zijn fractie. Dit kwam al naar voren in de discussies over zijn ferme aanpak van de Ibn Ghaldoun school, het breed toegankelijk maken van het Elektronisch Kinddossier en vorige week over de drugstesten op scholen. Ook zijn bereidheid om te discussiëren over verplichte anticonceptie voor ouders die eerder kinderen mishandeld, verwaarloosd of zelfs vermoord hebben, was bij de CDA-fractie niet in goede aarde gevallen.

Leefbaar Rotterdam vindt dat de wethouder met het oog op het duale stelsel zijn eigen verantwoordelijk heeft en niet altijd op één lijn hoeft te zitten met zijn fractie. Het duale stelsel houdt in dat de taken van het stadsbestuur (waaronder de wethouder) en de volksvertegenwoordiging (de raad) strikt gescheiden zijn. Het stadsbestuur is er om te besturen en de raad moet het bestuur controleren. Sørensen: Wat dat betreft heeft Geluk zich zeer duaal gedragen: hij bestuurt, niet de fractie!.

Sørensen vindt het kwalijk dat om deze redenen het vertrouwen in de wethouder is opgezegd en zou het betreuren wanneer hij daarom zou moeten opstappen: Het is merkwaardig dat een fractie het verspillen van 50 miljoen euro aan de Blunderput en het morsen van geld aan dubieuze horecaondernemers acceptabel vindt, maar het hebben van een eigen mening niet.