ABVAKABO FNV

Bevriezen lonen gemeenteambtenaren onbespreekbaar

De VNG wil bij de komende onderhandelingen over een nieuwe cao Gemeenten de lonen bevriezen. Voor ABVAKABO FNV is het echter onbespreekbaar dat de salarissen van gemeenteambtenaren de komende jaren op hetzelfde niveau zouden blijven.

De vakbond vindt dat werkgevers in de publieke sector hun werknemers slechter behandelen dan in de marktsector. Staatssecrataris De Vries van Defensie weigerde bijvoorbeeld deze week een cao-akkoord met salarisverhoging te tekenen. Tevens opperden de werkgevers in de geestelijke gezondheidszorg de lonen te bevriezen. De bond ziet dit als een schoffering van het personeel, zeker omdat er in deze sectoren sprake is van een tekort aan personeel.

Voor het sociaal akkoord met het kabinet hebben Vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW wel een gezamenlijke inzet bepaald voor het bedrijfsleven: koopkrachtbehoud met loonsverhogingen op inflatieniveau en investeringen in werkgelegenheid. ABVAKABO FNV vindt het onacceptabel dat werknemers in de publieke sector anders worden behandeld.