Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland zet fregat in bij NAVO operatie tegen piraterij

13 mrt 2009 | Nederland zal het fregat Hr.Ms. De Zeven Provinciën de komende maanden laten deelnemen aan een NAVO-operatie voor de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

`Er wordt door de Europese Unie al effectief opgetreden tegen piraterij bij Somalië', aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). `Maar de inzet van andere organisaties zoals de NAVO is welkom om een vuist te maken tegen de piraterij. Het is van enorm belang onze handelsroutes veilig te houden.'

Hr.Ms. De Zeven Provinciën zal van midden maart tot midden juli deel uitmaken van de permanente NAVO-vloot. Deze vloot wordt mede ingezet bij de operatie Allied Protector om op te treden tegen piraterij bij Somalië.

Sinds eind vorig jaar begeleiden marineschepen in EU-verband al konvooien van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en treden op tegen piraterij. Nederland zal in de tweede helft van 2009 een fregat en een commandant bij te dragen aan deze EU-missie. De inzet van de NAVO-vloot komt daarbij, en verhoogt de effectiviteit van de internationale inspanningen tegen piraterij.

Nederland geeft daarmee gevolg aan Veiligheidsraadresolutie 1846 om een gecoördineerde aanpak van piraterij voor de kust van Somalië te ondersteunen.

Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden bij Somalië. Piratengroepen hebben aangetoond te kunnen opereren tot een afstand van bijna 750 kilometer uit de kust.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl