Gemeente Castricum

Zoeken

Scherp jongerendebat over Europa

Jongerendebat.jpg

Tijdens het jongerendebat, dat op tien maart jl. in de Henny Huisman surprise stallen heeft plaatsgevonden, is door de leerlingen van zowel het Bonhoeffercollege als het Jac. P. Thijsse College op een hoog niveau gedebatteerd over verschillende stellingen. Tijdens deze avond stond Europa centraal.

Vooraf aan het debat zijn alle aanwezigen door dhr. Hilterman (vertegenwoordiger van de VNG) en de Burgemeester van Castricum, mv. Aaltje Emmens-Knol, toegesproken. Ook Angela Zuidervaart, die op een zeer enthousiaste wijze vertelde over haar indrukwekkende stageperiode in Roemenie, heeft ervoor gezorgd dat de sfeer er goed in zat.

Bij de eerste stelling werd al snel werd duidelijk dat de leerlingen goed voorbereid naar het debat waren gekomen. De eerste stelling luidde: `Er moet een Europees verbod op softdrugs komen'. De Argumenten, zowel voor als tegen, werden op een scherpe manier verwoord. Naarmate het debat zich verder ontwikkelde werden de leerlingen steeds fanatieker en vlogen de voor- en tegenargumenten door de zaal. Af en toe moest dhr. Leerink, die de taak van debatleider op zich had genomen, ingrijpen om zodat iedereen aan het woord kwam. De voorstanders van de `softdrugs-stelling', waren van mening dat het gedoogbeleid van de Nederlandse regering de criminaliteit op dit gebied tegen gaat. De tegenpartij daarentegen vond dat door drugstoerisme de criminaliteit juist toeneemt.

Halverwege het debat was het tijd voor een korte pauze.

Tijdens de pauze kon iedereen die het aandurfde, op hoge snelheid, met paard en wagen een uitgezet parcours afleggen. Het parcours werd aangegeven met borden, waarop diverse teksten over Europa stonden. Het was een creatieve `break', waaraan de meeste leerlingen enthousiast deelnamen. Een aantal leerlingen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om in de stallen kennis te maken met het beroemdste paard van Nederland: Amerigo, het paard van Sinterklaas.

Na de pauze werd net zo fanatiek gedebatteerd als voor de pauze. Ook Henny Huisman is tijdens het tweede deel geïnterviewd over zijn ideeën over Europa. De uitstekende catering, verzorgd door Frank Lacroix en zijn team, vormde tijdens deze avond de `slagroom op de taart'.

Kijk voor meer foto's op http://www.flickr.com/photos/36302669@N06/