Ministerie van Defensie

Verlenging Nederlandse inzet Zuid-Soedan

13 maart 2009, 16.03 uur

De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie UNMIS in Zuid-Soedan wordt in 2009 met een jaar verlengd. Dit is vandaag door de ministerraad besloten. Nederland levert sinds 2006 met dertig mensen een bijdrage aan deze missie, die in 2005 van start ging.

De belangrijkste taak van United Nations Mission in Sudan is om toe te zien op de naleving van het vredesakkoord tussen Noord- en Zuid-Soedan. Belangrijke mijlpalen zijn de verkiezingen en (de aanloop naar) het referendum over de toekomstige status van Zuid-Soedan. Omdat de vrede en stabiliteit in Noord- en Zuid-Soedan van cruciaal belang zijn voor de stabiliteit in de overige regio's van het land en de buurlanden, vindt de Nederlandse regering het belangrijk UNMIS in deze fase van het vredesproces te blijven steunen.

Vredesproces De Nederlandse deelname bestaat uit waarnemers en politiefunctionarissen. Met hun aanwezigheid en adviezen dragen zij bij aan de stabiliteit in het gebied en vervullen ze een randvoorwaarde voor het slagen van het vredesproces.

De Verenigde Naties hebben Nederland verzocht om blijvend betrokken te blijven bij VN-operaties in Afrika. Nederland staat hier positief tegenover, mits dit past binnen de eigen randvoorwaarden en mogelijkheden.