Politie Limburg-Zuid

5e verdachte aangehouden i.v.m. overval woning/bedreigingen

Woendagmiddag heeft de politie een 18-jarige man uit Heerlen aangehouden. Hij wordt er van verdacht afgelopen maandag de overval op een woning aan de Pastoor Savelbergstraat in Brunssum te hebben gepleegd. De Heerlenaar zou deze overval samen met de 21-jarige, al aangehouden Kerkradenaar, hebben gepleegd.

De politie heeft inmiddels een verband kunnen leggen tussen de overval en de twee bedreigingen die avond. De Heerlenaar is degene die de slachtoffers bereigd heeft met het vuurwapen. Samen met de eerder aangehouden 16-jarige jongen uit Hoensbroek heeft de Heerlenaar tevens afgelopen zondag onder bedreiging een auto gestolen aan de Nieuwhagenweg in Brunssum. De twee vrouwen die maandagavond bij de bedreigingen aanwezig waren, zijn inmiddels in vrijheid gesteld. De drie mannelijke verdachten zijn in bewaring gesteld door de rechter-commissaris.


*****
Voorgaand persbericht d.d. 10.03.2009

Brunssum: 4-tal aangehouden n.a.v. bedreigingen

De politie heeft maandagavond vier personen aangehouden n.a.v. twee afzonderlijke bedreigingen eerder die avond. Het gaat om een 19-jarig meisje uit Heerlen, en 20-jarig meisje uit Nuth, een 16-jarige jongen uit Hoensbroek en een 21-jarige jongen uit Kerkrade. Die avond speelden zich drie bijzondere feiten af in Brunssum, het verband tussen de drie zaken wordt onderzocht. Het gaat namelijk over de overval op een woning en twee bedreigingen in Brunssum.

Als eerste werd rond 19.30 uur een 72-jarige man in zijn woning aan de Pastoor Savelbergstraat overvallen door twee daders. Daarbij werd de man bedreigd met een vuurwapen. De daders waren uit op geld en waardevolle spullen. Waarschijnlijk doordat één van de daders iemand buiten zag, zijn ze er vandoor gegaan, met een geldbedrag, autosleutels en een laptop.

Kort daarna werd rond 21.00 uur een 15-jarige jongen in de Oranjestraat bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De jongen stond daar met een aantal vrienden. De dader zat samen in een auto met vier andere personen en reed daar door de staat. Hij stapte uit de auto en liep op de jongen af en bedreigde hem. De aanleiding waarom de jongen werd bedreigd is nog niet bekend.

Opvallend is dat er vervolgens rond 21.15 een melding binnen kwam bij de politie dat een 36-jarige automobilist uit Brunssum op de Preedenbries werd bedreigd met vermoedelijke een vuurwapen door een passerende auto met daarin vijf personen. De politie wist de auto te traceren, waarna de auto op de vluchtstrook -bij de afslag Dentgenbach, N-299- tot stoppen kon worden gebracht. Daar konden de twee meisjes worden aangehouden en de 16-jarige jongen. Twee andere jongens wisten op dat moment te ontkomen, maar kort erna kon de 21-jarige jongen worden aangehouden. Ze werden alle vier aangehouden voor de bedreigingen op de Oranjestraat en de Peerdenbries. In hoeverre de vier ook betrokken zijn bij de overval op de woning aan de Pastoor Savelbergstraat is nog onduidelijk. Op dit moment sluit de politie dat nog niet uit.


*****

13-03-2009, Brunssum