Gemeente Hoorn

Aangepast plan voor omgeving Korenbloem

Het college wil het oorspronkelijke plan voor de herinrichting van de omgeving van het winkelcentrum Korenbloem aanpassen.

Tijdens de uitvoering zijn meerdere problemen ontstaan, waardoor de kosten hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. De raadscommissie bespreekt het bijgestelde plan en het benodigde krediet op dinsdag 24 maart; de bespreking in de gemeenteraad is gepland op 7 april 2009.

Voor en tijdens de uitvoering van het project zijn meerdere problemen ontstaan, waardoor de kosten hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht en de plannen moeten worden bijgesteld. De gemeente is bijna een jaar later dan oorspronkelijk gepland gestart met de herinrichting van de omgeving Korenbloem, omdat het nieuwe winkelcentrum later klaar was dan gepland. Ook bleek tijdens de uitvoering het bestek niet volledig. De meerkosten die hieruit voortvloeien waren niet in het budget meegenomen. Bovendien moet een groter gebied worden heringericht dan aanvankelijk gedacht. Zo moesten er elders nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd worden ter vervanging van de plaatsen op het plein. Deze kosten zijn in de startfase niet meegenomen.

Het oorspronkelijke plan voor de omgeving Korenbloem bevat een plein met terras boven het water. Hier is een grote constructie over het water voor nodig. De Dekamarkt wilde een coffeecorner met terras realiseren aan de zijde van dit plein. De coffeecorner is echter gerealiseerd aan de zijde van de Wogmergouw. Aan de kant van het beoogde plein heeft de Dekamarkt een overdekte fietsenstalling neergezet. Het oorspronkelijk ontwerp heeft daardoor deels zijn functionaliteit verloren.

Alternatief
Het wegvallen van het terras op het beoogde plein maakt het minder noodzakelijk om op die plek een plein te realiseren door middel van een constructie over het water. Het college wil die constructie laten vervallen en het water open laten om kosten te besparen. Het plein kan vervolgens worden opgeschoven richting het wijkcentrum en sporthal De Opgang. Bij de sporthal kan een terras worden gerealiseerd.

Voor de herinrichting van de Korenbloem is nog 200.000 gereserveerd. Ter dekking van de hogere kosten vraagt het college de raad aanspraak te mogen maken op het inzetten van dit bedrag voor de Korenbloem.

Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen, zal het college een bijeenkomst organiseren om bewoners te informeren over het aangepaste plan en de planning.
Laatste wijziging van deze pagina: 13 maart 2009