Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
5. Maart

Gelijke behandeling van gehandicapten en chronisch zieken beter gewaarborgd door uitbreiding wet


13-03-2009

Vanaf 15 maart 2009 mogen verhuurders of verkopers iemand geen woonruimte weigeren vanwege zijn handicap of chronische ziekte. Ook moeten als het kan immateriële aanpassingen geregeld worden. Dit is een gevolg van de uitbreiding van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz).

Bouwkundige of woontechnische aanpassingen (bijvoorbeeld een traplift) vallen uitdrukkelijk niet onder de (Wgbh/cz). Daarvoor is vooral de Wet maatschappelijke ondersteuning, die door de gemeente wordt uitgevoerd. De Wgbh/cz zal daarom vooral invloed hebben op de wijze van informatieverstrekking, in procedures of het aanpassen van belemmerende gebruiksvoorschriften. Zo kan iemand met een visuele handicap verzoeken om een huurovereenkomst in digitale vorm, zodat hij deze met een brailleleesregel op de computer kan lezen.

Mensen die vinden dat zij op basis van hun handicap of chronische ziekte ongelijk worden behandeld, kunnen hun klacht voorleggen aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in Utrecht. Tussenkomst van de CGB heeft de afgelopen jaren vaak geleid tot aanpassing van situaties die als discriminerend werden ervaren.

Nieuwsberichten