KNWV

Consequentie van gesloten klassenvoorschriften

Zeilen vrijdag 13 maart 2009

Om te beoordelen wat wel en niet toegestaan is onder
klassenvoorschriften is het heel belangrijk om eerst te kijken over de klassenvoorschriften open of gesloten klassenvoorschriften zijn. Bij gesloten voorschriften is over het algemeen een regel opgenomen in de zin van, alles wat niet expliciet in deze klassenvoorschriften is toegestaan, is verboden. Bij vrijwel alle nationale klassen komt een regel van deze strekking voor.

De consequentie van een gesloten klassenvoorschriften voor een klasse is dat een GPS alleen toegestaan is als dit in de klassenvoorschriften is toegestaan. Staat er in de klassenvoorschriften niks over het toestaan van een GPS, dan mag je een dergelijk apparaat niet aan boord hebben. Dit geldt ook voor een (elektronisch) kompas, voor tell tales, voor een vaantje, ja zelfs voor een starthorloge.

Let dus goed op als je spullen meeneemt aan boord tijdens een
zeilwedstrijd. Als je in een nationale klasse vaart mag je er vanuit gaan dat de klassenvoorschriften gesloten zijn. Alles wat niet is toegestaan is verboden.
Wil je protesteren als iemand met een GPS of een kompas vaart, terwijl dit volgens de klassenvoorschriften niet mag, volg dan de
formaliteiten.