Klink aansprakelijk voor schade rookverbod

13/03/2009 17:21

Stichting Rokersbelangen

Klink aansprakelijk voor schade rookverbod

Laren, 13 maart 2009 - De stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer (KHO) en de ruim 1100 aangesloten horecaondernemers stellen minister Klink aansprakelijk voor alle reeds geleden en nog te lijden schade ten gevolge van het rookverbod in de horeca. Advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef, dat de stichting bijstaat, heeft de minister aldus geïnformeerd. In de brief staan de onrechtmatigheden vermeld die de minister in het kader van het rookverbod worden verweten.

Ton Wurtz, bestuurslid KHO, "wij strijden al bijna een jaar tegen het rookverbod in de horeca. Hierin staat met name ook de rechtmatigheid van het rookverbod voor de horeca zonder personeel centraal. We willen dat de bestuursrechter nu naar deze zaak kijkt, maar moeten eerst de beslissing van de minister afwachten. Ondertussen worden dagelijks dure controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit op pad gestuurd om hoge boetes uit te delen. Daarnaast stelt het Openbaar Ministerie steeds vaker strafvervolgingen in. En dit terwijl vele ondernemers het financieel niet langer kunnen opbrengen hun horecazaak rendabel te houden. Ondanks dat het rookverbod zeer omstreden is, blijft minister Klink bij zijn standpunt het rookverbod te handhaven. Het wordt dan ook tijd de minister aansprakelijk te stellen voor de consequenties", aldus Wurtz.

De stichting KHO strijdt samen met de ruim 1100 horecaondernemers voor het behoud van de kleine horeca. Via maatschappelijke en juridische wegen pleit KHO voor een ontheffing van het rookverbod voor de kleine horecaondernemer. De stichting is van mening dat de politiek voor het behoud van de kleine horeca een uitzondering op het rookverbod moet maken. Deze uitzondering vindt brede maatschappelijke steun, ook onder oppositiepartijen.

==============================================