Gemeente Waddinxveen


Waddinxveners geven leefbaarheid van hun wijk een 7,5

In de zomer van 2008 vroeg de gemeente Waddinxveen ruim 1300 inwoners deel te nemen aan de tweede leefbaarheidmonitor. Intussen zijn de resultaten samengevat in een rapport. Het totaaloordeel van de bewoners van alle wijken is hoog over de leefbaarheid in hun wijk. Gemiddeld geven de Waddinxveners de leefbaarheid in hun wijk een 7,5.

Waddinxveen scoort hoog op (het ontbreken van) overlast van activiteitenâ, zoals overlast van horeca, drugshandel en prostitutie. Ook de veiligheid krijgt door de respondenten uit bijna alle wijken een hoog cijfer toebedeeld. Laag in de meeste wijken scoort het aspect âverkeersoverlastâ. Ook laag in de wijken scoort het aspect âGroen- en speelvoorzieningenâ.

Doel van dit onderzoek is om een beeld te vormen hoe de bewoners het leven in hun woonomgeving ervaren. In de zomer van 2007 is eenzelfde onderzoek gehouden. Dit was de nulmeting voor het project Leefbare Wijken. Het onderzoek waarover nu gerapporteerd wordt, is een tweede meting. In de zomer van 2009 staat de eindmeting gepland.

De leefbaarheidmonitor stelt de gemeente in staat het project Leefbare Wijken tussentijds te evalueren. Met het project leefbare wijken wil de gemeente de afstand tussen inwoners en gemeente verkleinen en de leefbaarheid vergroten. De inwoners moeten goed, veilig en prettig kunnen wonen. Om dat te bereiken zijn onder andere de wijkplatforms gestart, waarin vooral burgers deel van uitmaken. Uitgangspunt bij het project is dat aan het einde ervan de leefbaarheid in de gemeente is toegenomen.

Ten opzichte van de nulmeting in 2007, zijn er geen beduidend veel verschillen in de tussenmeting van juni 2008. Het totaaloordeel voor de leefbaarheid was bij de eerste meting een tiende hoger. Een verklaring hiervoor is dat nog veel achter de schermen is gewerkt aan het project. Daar de wijkplatforms in mei vorig jaar zijn opgestart en deze tussenmeting in juni is afgenomen, is het te begrijpen dat op het tijdstip van afname nog geen aanwijsbare zaken zijn verbeterd. In juni 2009 volgt de derde en tevens de eindmeting.

Te downloaden:

* Rapport leefbaarheidmonitor 2008.doc (300,5 KB)