Provincie Noord-Holland

Schoof: 'Vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland'

13-3-2009

Informateur Nico Schoof heeft vandaag zijn advies gepresenteerd aan de negen gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Hij adviseert te komen tot vier gemeenten die nauw samenwerken. In het westen van de regio zouden Harenkarspel, Schagen en Zijpe moeten fuseren, in het oosten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Texel en Den Helder kunnen zelfstandig blijven.

Marjan van Kampen, burgemeester van Wieringen, vindt dat de regio verder kan met het advies: "Het is een helder verhaal met een duidelijke onderbouwing. Het is nu aan de gemeenteraden aan te geven of zij zich in het advies kunnen vinden."

Nico Schoof verwacht dat er breed draagvlak is voor zijn advies: "In de gesprekken die ik met alle gemeenteraden en colleges heb gevoerd, zag ik dit beeld als de grootste gemene deler. Het is dus wat de gemeenten zelf willen!"

Schoof heeft in opdracht van de negen gemeenten geïnventariseerd hoe de bestuurskracht van de regio duurzaam vergroot kan worden. Daarvoor heeft Schoof de afgelopen zes weken gesprekken gevoerd met alle gemeenteraden en colleges in de Kop en met enkele andere organisaties (o.a. Kamer van Koophandel en LTO).

Schoofs conclusie is dat de regio het meest gebaat is bij een versterking van de samenwerking en de fusie van een aantal gemeenten. Daardoor ontstaan in de regio naast Texel drie gemeenten van vergelijkbare grootte, met elk een eigen karakter en een eigen toegevoegde waarde voor de regio.

Oost/West
In het oosten van de regio zouden Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer moeten fuseren, zodat een gemeente ontstaat met een oriëntatie op het water, veel ontwikkelingskansen en een sterke agrarische structuur. In het westen zouden Harenkarspel, Schagen en Zijpe moeten samengaan. Bij deze kustgemeente zou het accent komen te liggen op recreatie en plattelandsbeheer.

Den Helder en Texel zelfstandig
Den Helder blijft in deze variant zelfstandig, maar vervult voor de regio een centrumfunctie met een aantal belangrijke voorzieningen. Ook Texel zou volgens Schoof zelfstandig moeten blijven, het bijzondere karakter van deze gemeente maakt dat goed mogelijk.

Samenwerking
De fusies zijn voor Schoof nadrukkelijk een onderdeel van de versterking van de samenwerking. Ook na deze fusies blijft het voor de gemeenten noodzakelijk om samen te werken. Schoof adviseert de gemeenten daarom na te denken over de vorm en inhoud van een regionaal actieprogramma, ter versterking van de Kop van Noord-Holland.

Vervolg
Nico Schoof beveelt een fusiedatum aan van 1 januari 2012. De gemeenteraden moeten hiervoor in 2009 de nodige besluiten nemen. De eerste stap is dat zij zich in april uitspreken over het advies.

Nieuwsredactie

Rapport Schoof over bestuurlijke samenwerking Kop van NH (download)