CDA

Atsma: Kerncentrale Borssele niet in buitenlandse handen

Onlangs werd bekend dat het Zweedse energiebedrijf Vattenfall het Nederlandse Nuon wil gaan overnemen. In eerste instantie neemt Vattenfall 49% van de aandelen over en vervolgens zal in de komende 6 jaar de rest van het bedrijf in handen van Vattenfall komen. Vattenfall heeft voor de lange termijn substantiële duurzaamheidsafspraken gemaakt. De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de voorgenomen overname.

CDA-kamerlid Joop Atsma benadrukte in het debat nogmaals hoe belangrijk het is dat de energiebedrijven op initiatief van het CDA hun netwerken af hebben moeten splitsen van de leverings- en productiebedrijven. Op die manier blijven de voor Nederland cruciale netwerken in publieke handen.

Atsma: âWat uit deze hele zaak wel duidelijk wordt, is dat schaalgrootte binnen de energiesector ertoe doet. Onder meer door de verkoopmacht van Gazprom kunnen alleen hele grote bedrijven de concurrentiestrijd op de energiemarkt aan. Essent en Nuon zijn relatief gezien kleine bedrijvenâ. In het debat vroeg Atsma de minister om meer duidelijkheid over de stichting die wordt opgericht om de komende 8 jaar de publieke belangen te borgen, en over de gevolgen voor de werkgelegenheid. âHet hoofdkantoor komt in Amsterdam, en de lokale kantoren blijven behouden. Dat lijkt goed nieuws, maar wat betekent dit exact voor de werkgelegenheid?â

Tevens vroeg de CDAâer duidelijkheid over de toekomstige positie van kerncentrale Borssele door de overname van Essent. âVolgens de aandeelhouders van Essent is de kerncentrale in Borssele onderdeel van de overeenkomst. Wij denken dat dit niet toegestaan is, aangezien is vastgelegd dat de aandelen van de kerncentrale in publiekrechtelijk eigendom moet zijn. Wat ons betreft houdt de minister hierin voet bij stuk. Wat is nu de status van deze kwestie?

---