CDA

Lambert van Nistelrooij: Extra regels voor landbouwbedrijven voorkomen

"We moeten de Nederlandse land- en tuinbouw niet opzadelen met nog meer regels." Dit zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (milieubeleid) over de Europese richtlijn voor de geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (IPPC)

De IPPC-richtlijn regelt milieuvergunningen voor Nederlandse bedrijven in de land- en tuinbouwsector, maar ook voor bijvoorbeeld de energiesector en metaalproductie en -verwerking. Totaal gaat het om ongeveer 2500 bedrijven in ons land. Het doel is de regeldruk en administratieve lasten in deze sectoren te vereenvoudigen. Dit doel wordt niet gehaald, aldus de Europarlementariër. "Er komen nu meer regels en er zullen meer bedrijven onder richtlijn vallen," aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij stelt dan ook een aantal essentiële wijzigingen voor. Allereerst vindt hij dat de grens voor stookinstallaties naar 50 MW moet gaan. Op deze manier worden kleine glas- en tuinbouwbedrijven niet tot extra administratie en rapportageverplichtingen gedwongen. Daarnaast stelt hij voor dat bij de herziening van vergunningen de afschrijvingstermijn moet worden gehanteerd in plaats van een vast aantal jaren. "Investeringen in milieutechnologie hebben een afschrijvingstermijn. Bedrijven kennen deze termijn zelf het beste, en de verplichting om dit binnen vier jaar te moeten vervangen is niet realistisch. Ik wil met mijn voorstellen dan ook bereiken dat de reële afschrijvingstermijn bij vervanging wordt aangehouden."
---