CDA

Joldersma: Beter benutten mogelijkheden voor het creëren van rookvoorzieningen

âAls goede ventilatietechnieken, bij een niet voor 100% afgesloten rookruimte, in staat zijn hetzelfde effect te bereiken als bij een wel voor 100% afgesloten rookruimte, dan moet dat toch kunnenâ, zo pleitte CDA-kamerlid Cisca Joldersma deze week tijdens het overleg met minister Klink voor Volksgezondheid over zijn knelpuntennotitie Rookvrije Horeca.

De minister zegde ruimhartig toe om te kijken naar systemen in Duitsland, die rookruimtes mogelijk maken waar geen deur in zit en waar de rest van de kroeg toch geen last heeft van de rook. Nu is een deur wel vereist. Voor een goede rookruimte zou een keurmerk moeten komen. Joldersma toonde zich blij met de zeer ruime toezegging.

Voor wat betreft de mogelijke omzetverliezen in de horeca door het rookverbod zei Joldersma dat het vreselijk moeilijk is om precies aan te geven welk deel van de omzetverliezen is te wijten aan de recessie, welk aan de rookvrije horeca en welk voortvloeit uit ander consumentengedrag. âWij delen de conclusie van de minister dat er geen reden is om te spreken van een zodanig disproportioneel effect van de rookvrije horeca dat compenserende maatregelen nodig zijnâ. De CDAâster zei de afgelopen maanden te hebben gemerkt dat veel horeca-eigenaren niet tegen rookvrije horeca zijn, maar wel tegen verlies van inkomsten door wegblijvende rokers. Er is een grote angst voor omzetverlies en uiteindelijk faillissement, ze zei deze angst te begrijpen. Waar de CDA-fractie echter geen begrip voor heeft, is dat een aantal café-eigenaren er vervolgens voor kiest het recht in eigen hand te nemen en de asbakken weer terug te plaatsen. Het is ook zeer oncollegiaal tegenover andere horeca-eigenaren die zich wel aan de regels houden. Volgens Joldersma is het terugzetten van de asbakken een doodlopende weg. Sommige horeca-ondernemers gaan door tot het bittere eind en zien geen weg terug. Dat betekent boete op boete en vervolgens via de wet op de economische delicten de zaak sluiten. Ze besloot met de vraag of de minister mogelijkheden voor een effectievere handhaving ziet, waarbij eerder de pas wordt afgesneden op deze doodlopende weg.

---