CDA

Van Dijk: Flexibele oplossing voor chronisch zieke studenten

Er moet een oplossing komen voor studenten die door structurele problemen (bijvoorbeeld een chronische ziekte) niet in staat zijn om binnen de gestelde termijn hun diploma in het hoger onderwijs te halen. Daartoe heeft CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk donderdag in een debat met de minister van OCW een voorstel gedaan.

Als het aannemelijk is dat de student wél in staat is om een diploma te behalen, moet de termijn hiervoor verlengd worden. Van Dijk: âEr was in de wet geregeld dat voor studenten die door onvoorziene, eenmalige problemen hun diploma niet kunnen halen een uitzondering gemaakt kan worden. Maar voor mensen met structurele problemen is dit ook enorm belangrijk. De minister wilde dit later recht trekken, het CDA wil er met dit voorstel meteen iets aan doen.

In het debat kwam ook aan de orde dat er een nieuwe regeling komt voor het bijverdienen door studenten. Nu is het zo, dat wanneer een student
1 euro meer verdiende dan maximaal toegestaan, de kosten voor de gehele OV-kaart moet worden terugbetaald. Dat is een onevenredige maatregel. In de nieuwe regeling is een glijdende schaal geregeld; alleen wat boven de limiet wordt verdiend, wordt verrekend. Het CDA is blij met de regeling. âHierdoor voorkomen we buitensporige situaties, waarin mensen een tientje teveel verdiend hebben, en 1000 euro moeten terugbetalenâ, aldus Van Dijk.

---