Nieuw-Vlaamse Alliantie


Laatste toegankelijkheidstrofee? (13/03/09)

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens is verheugd dat de actualisatie van de toegankelijkheidsnormen vandaag principieel werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Maar in tegenstelling tot wat de persmededeling van de Vlaamse regering laat uitschijnen, betekent dit NIET automatisch dat deze regering dit belangrijke dossier ook effectief zal goedkeuren.

Binnen 30 dagen, na het advies van de Raad van State en de VLACORO, volgt pas de definitieve goedkeuring en pas dan kunnen we uitsluiten dat dit dossier niet tot de vele dossiers zal behoren die deze Vlaamse regering over de verkiezingen tilt. Dit is gezien de tegengestelde visies in een dossier dat al jarenlang aansleept zeker niet ondenkbaar.

Vlaanderen is het enige gewest dat de 30 jaar oude federale toegankelijkheidsnormen nog niet heeft aangepast. Het Brussels en het Waals Gewest hebben al jaren voorsprong. De verouderde normen en de slechte opvolging van de normen maakt dat het algemeen erkend is dat Vlaanderen vandaag op Europees vlak aan de staart bengelt. De actualisatie van de toegankelijkheidsnormen werd al beloofd tegen eind 2007. Door onenigheid tussen de bevoegde minister Van Brempt en Van Mechelen zag het er enkele weken terug nog naar uit dat het zelfs op niets uit zou draaien.

Dit kon Helga Stevens niet aanvaarden en zij zette dan ook jarenlang druk door middel van talloze parlementaire vragen. De laatste maanden verhoogde Helga Stevens de publieke druk op de ministers met een internetpetitie op www.ontoegankelijk.be en een groep op facebook. Meer dan 1200 mensen ondertekenden haar oproep op amper drie maanden tijd.

Bovendien riep Helga Stevens ook een toegankelijkheidstrofee in het leven om de aandacht van het brede publiek op dit probleem te vestigen. In 2006 won de winkelketen BLOKKER de ontoegankelijkheidstrofee. In 2008 won de Gentse Feesten de toegankelijkheidstrofee.

De selectie voor de ontoegankelijkheidstrofee 2009 betreft deze keer een selectie van zeer recente gebouwen ... Nogmaals om aan te tonen dat zelfs op heden nieuwe publieke gebouwen worden opgetrokken die niet toegankelijk zijn. En elke dag vertraging betekent nieuwe gebouwen die decennialang ontoegankelijk zullen zijn.

Binnenkort verschijnt de selectie op www.ontoegankelijk.be en de bezoekers van de REVA-beurs (eind april) zullen opnieuw kunnen stemmen voor hun "favoriet". Hopelijk de laatste keer...

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid & gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be