Openbaar Ministerie


* >OM en Rechtbank: Als leerstraf naar het Anne Frank Huis

OM en Rechtbank: Als leerstraf naar het Anne Frank Huis

13 maart 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De politierechter in Den Haag heeft vandaag vier minderjarige jongens veroordeeld tot een leerstraf van 20 uur wegens belediging van Joden tijdens een demonstratie in Den Haag. De jongens moeten onder begeleiding een bezoek brengen aan het Anne Frank Huis in Amsterdam en hierover een werkstuk inleveren bij de officier van justitie en de Raad voor de Kinderbescherming. De veroordeling is conform de eis van de officier van justitie.

Het viertal (14, 17, 17 jaar uit Den Haag en 16-jaar uit Amsterdam) was op 18 januari 2009 aanwezig bij een demonstratie op het Malieveld. De bijeenkomst richtte zich tegen geweld van Israël tegen de Palestijnse burgers in Gaza.

Tijdens de demonstratie hielden de 14-jarige en de 17-jarige Hagenaar een spanddoek vast met daarop een Davidster met daarin verwerkt een hakenkruis. De twee andere minderjarigen riepen op het Malieveld de leus `Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas'.

Drie meerderjarigen veroordeeld

Ook vier meerderjarige verdachten moesten zich vandaag verantwoorden voor de politierechter vanwege discriminatie tijdens dezelfde demonstratie. Drie Hagenaars (18, 18 en 19-jaar) werden eveneens veroordeeld voor het roepen van de leus `Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas'. Zij kregen ieder een boete van 600 euro, waarvan 200 euro voorwaardelijk. Een 25-jarige man uit Amsterdam werd door de politierechter vrijgesproken.