Koninklijke Onderscheiding voor Jan Bommer, oud-directeur

13/03/2009 18:53

Nederlands Uitgeversverbond

Op donderdag 12 maart 2009 heeft burgemeester Buijserd van de gemeente Nieuwkoop een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jan Bommer. Jan Bommer is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Bommer werd met deze bijzondere onderscheiding verrast tijdens zijn afscheidsreceptie als directeur van het Nederlands Uitgeversverbond. Hij ontving de onderscheiding als waardering voor zijn actieve houding om zich al jaren belangeloos op een uitzonderlijk bijzondere manier, met ongekende inzet en volharding, in te spannen voor de uitgeefsector en voor toegankelijkheid voor leesgehandicapten.

Jan Bommer (1937) is al vanaf 1960 actief in de uitgeefsector. Zijn functie als directeur van het NUV was ook een logisch gevolg op de diverse functies binnen uitgeverijen die hij heeft bekleed. Vanaf het eerste begin heeft hij zich als NUV-directeur steeds optimaal ingespannen om het ondernemersklimaat voor uitgevers te verbeteren, waardoor de uitgeverijsector zich kon richten op haar voornaamste taak: zorgen voor een pluriform aanbod van content en het bevorderen van de vrijheid van het gedrukte woord.

Naast zijn hoofdfunctie was hij steeds actief in tal van maatschappelijke nevenactiviteiten. Zo is hij naast zijn werk als directeur al sinds 1 september 1999 op vrijwillige basis voorzitter van Uitgeverij XL, die voorziet in de culturele behoeften van slechtzienden en anderen die gehandicapt zijn ten aanzien van het lezen van lectuur in het gebruikelijke schrift.

Ook is Jan Bommer vanaf 20 mei 1998 tot 1 juli 2007 commissaris geweest bij het Centraal Boekhuis, dé logistieke dienstverlener in het boekenvak, gespecialiseerd in de distributie en het vervoer van boeken. Jan Bommer heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van Centraal Boekhuis en zijn toewijding, visie en realiteitszin zijn door Centraal Boekhuis altijd hogelijk gewaardeerd.

Voorts is Jan Bommer sinds 1988 onbezoldigd bestuurslid bij het Lucas Ooms Fonds, dat zich ten doel stelt het fenomeen 'Tijdschrift' en de tijdschriftjournalistiek te stimuleren. Jaarlijks reikt de Stichting diverse LOF-prijzen uit voor bijzondere prestaties op tijdschriftgebied. Ook steunt het fonds diverse projecten waarin studie naar en via tijdschriften centraal staat. Jan Bommer heeft met zijn betrokkenheid en inzet in het LOF-fonds de Nederlandse uitgeverijsector een grote dienst bewezen.