Universiteit van Tilburg

4 maart 2009

Beter functioneren financiële markten ook zaak van beleggers

Inaugurele rede hoogleraar Jeroen Suijs

De roep om meer transparantie in de financiële markten is groot als gevolg van de kredietcrisis. Maar meer transparantie van ondernemingen en andere aanbieders van financiële producten alleen kan geen nieuwe misstanden voorkomen, betoogt hoogleraar Jeroen Suijs op vrijdag 13 maart in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg. Volgens Suijs is een belangrijke rol weggelegd voor de beleggers.

De financiële wereld dicht magische krachten toe aan transparantie. Bij elke financiële crisis wordt er geroepen, zo niet geschreeuwd, om meer transparantie. Zo was het begin jaren dertig, na de ineenstorting van de aandelenmarkten in de Verenigde Staten, en zo is het nu, bij de kredietcrisis. Het is echter nog maar de vraag of de oplossing alleen in meer transparantie gezocht moet worden, betoogt hoogleraar Economics of accounting Jeroen Suijs. Ondanks alle transparantieverhogende maatregelen uit het verleden, worden we telkens weer geconfronteerd met nieuwe misstanden en problemen op de financiële markten.

De roep om meer transparantie suggereert dat de schuld geheel ligt bij de verschaffers van financiële informatie, namelijk de ondernemingen en andere aanbieders van financiële producten. Ook voor de gebruikers van deze financiële informatie, de beleggers, is echter een belangrijke rol weggelegd, aldus Suijs. Beleggers moeten zich beter bewust worden van de informatieachterstand die zij hebben ten opzichte van ondernemingen en andere aanbieders van financiële producten. Zij moeten meer hun gezond verstand gebruiken en minder vertrouwen op regelgeving om de informatieachterstand te verkleinen. Alleen op deze wijze zullen financiële markten beter gaan functioneren.

Jeroen Suijs (1971) studeerde econometrie en operations research aan de Universiteit van Tilburg. Na zijn promotie-onderzoek op het gebied van de stochastische coöperatieve speltheorie, verlegde hij zijn onderzoeksgebied naar informatie economie, in het bijzonder de rol van informatie in financiële markten. Zijn onderzoek is gepubliceerd in internationale toptijdschriften zoals Journal of Account and Economics, Journal of Accounting Research en Review of Accounting Studies. Suijs was van 1999-2004 Akademie-onderzoeker van de KNAW. Voor zijn benoeming aan de Universiteit van Tilburg was Suijs hoogleraar Financial Accounting aan de Rotterdam School of Management.