Vrije Universiteit Amsterdam

Zelfbewustzijn houdt de afweer onder controle


* Startdatum: 13-03-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Zelfbewustzijn houdt de afweer onder controle


* Plaats: Aula


* Spreker: E.M. van Beek


* Promotor: prof.dr. G. Kraal prof.dr. C.D. Dijkstra


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ellen van Beek ontdekte in haar promotieonderzoek dat witte bloedcellen die ziekteverwekkers opruimen (fagocyten) zich bewust zijn van de aanwezigheid van lichaamseigen cellen in hun directe omgeving en daar hun activiteit op afstemmen om schade aan het eigen lichaam tijdens de afweerreactie te beperken.

Van Beek deed onderzoek naar hoe de functies van fagocyten onder controle worden gehouden en hoe de gastheer tegen schadelijke invloeden van fagocyten wordt beschermd. Zij ontdekte dat fagocyten beschikken over een receptor (kunnen signalen van binnen of buiten de cel doorgeven) op hun buitenkant, die in staat is om lichaamseigen cellen te herkennen. Het resultaat van deze herkenning is dat bepaalde fagocytfuncties onderdrukt worden. Dit duidt erop dat fagocyten zich bewust zijn van de aanwezigheid van lichaamseigen cellen in hun directe omgeving en daar hun activiteit op afstemmen om schade aan het eigen lichaam tijdens de afweerreactie te beperken. De keerzijde van dit mechanisme van zelfbewustzijn is dat hierdoor ook de eliminatie van kankercellen beperkt wordt, omdat die ook als lichaamseigen worden herkend door de fagocyten.

Witte bloedcellen, zoals fagocyten, behoren tot het immuunsysteem. Fagocyten spelen een belangrijke rol in het opruimen van ziekteverwekkers en kankercellen. Als iemand ziek wordt moeten fagocyten geactiveerd worden. Dit proces dient echter goed onder controle gehouden te worden, aangezien veel van de activiteiten van fagocyten ook schadelijk voor de gastheer zelf kunnen zijn. Inmiddels begrijpen we redelijk goed hoe ziekteverwekkers herkend kunnen worden en hoe dit tot het activeren van de fagocyten leidt. Aan de andere kant is weinig bekend over hoe de functies van fagocyten onder controle worden gehouden en over hoe de gastheer tegen de schadelijke invloeden van fagocyten beschermd wordt.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam