Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 6 maart 2009

Wethouder Alsemgeest legt laatste daklei Grote Sint Laurenskerk

Op 13 maart 2009 klimt wethouder Nico Alsemgeest om 15.00 uur op het westelijke lessenaarsdak van de Grote Sint Laurenskerk, op zes meter hoogte. Hij legt daar de laatste hand aan de werkzaamheden van de dakbedekking, door de nog ontbrekende daklei te plaatsen.

Na bijna twee jaar mag het resultaat er zijn, een blauwgrijze dakbedekking die weer voor 80 jaar mee kan. Voor de werkzaamheden aan het dak werd een grote steiger geplaatst. Hierdoor kon men tegelijkertijd ook het smeedijzeren Koorkruis restaureren en het lood van de traptorens vervangen.

Rijndekking
De firma Beck en van de Kroef uit Amsterdam heeft de dakbedekking uitgevoerd in een "Rijndekking". Dit is een oud Duitse manier van dekken in een schubpatroon met leien van ongelijke afmetingen. De nieuwe dakleien zijn afkomstig uit de groeve Katzeberg bij Mayen in de deelstaat Noord/Rijnland Westfalen in Duitsland.

Begeleiding
De werkzaamheden aan de dakbedekking werden begeleid door de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg & Archeologie, samen met het bureau Instandhouding Monumenten. In totaal zijn er 5100 m2 aan nieuwe leien gelegd, met een gezamenlijk gewicht van 183.000 kg. Dit met een kostenplaatje van E 1,8 miljoen.


Noot voor redacties


Gemeente Alkmaar