PERSBERICHT

JAPANSE EN NEDERLANDSE KUNST

Vanaf vrijdag 13 maart tot donderdag 26 maart 2009 exposeert Galerie Wit Licht werken van oorspronkelijke Japanse prenten die ontworpen zijn als motieven voor de verfraaiing van Japanse waaiers. Tevens exposeert de Nederlandse kunstenares Truus Steinmetz-Schoenmaekers met haar kleurrijke werken.

Japanse prenten: motieven voor op waaiers.

Na 1850 werden Japanse kleurenprenten in het westen bekend. Meestal afbeeldingen van toneelspelers, landschappen, gracieuze vrouwen, vogels en bloemen. Daarnaast waren er erotische prenten, de shunga's, die niet gesigneerd werden omdat ze eigenlijk verboden waren. Het maken van een Japanse prent was niet voorbehouden aan één persoon. Het ontwerp van de kunstenaar werd op een kersenhouten blok geplakt, de graveur sneed alles weg behalve het hout onder de - vaak zeer dunne - lijnen , zodat alleen die lijnen een afdruk zouden geven als het blok geïnkt werd en op papier werd afgedrukt. Vanuit dit eerste blok werd een aantal identieke tekeningen gedrukt. Elke tekening werd weer op een nieuw blok geplakt en zo uitgesneden dat er telkens slechts één kleur van het totale kleurenpallet voor het definitieve ontwerp, gedrukt kon worden. De drukker was degene die een vel papier op het blok legde en met een kussentje op het papier drukte en accenten in de prent aanbracht door harder of zachter op het kussentje te drukken. Als de prenten klaar waren was er de uitgever die de prenten als handelswaar aanbood. De oorspronkelijke Japanse prenten die te zien zijn in Galerie Wit Licht zijn houtsneden van ontwerpen die men kon kiezen om op waaiers af te beelden (uchiwa).

Truus Steinmetz- Schoenmaekers (1948) tekent al vanaf haar jeugd. Creativiteit zit in haar genen. Schilderen is dan ook haar passie. Ze heeft al jaren les van de Milsbeekse kunstenaar John Zeiner waar ze erg veel aan heeft in het ontwikkelen van haar eigen beeld op doek. Haar werken zijn variërend van abstract tot expressief- figuratief. De onderwerpen dieren, mensen en bloemen zijn duidelijk herkenbaar in haar kleurrijke werken die te zien zijn in de galerie.

Galerie Wit Licht, Grotestraat 48, 6511 VD, Nijmegen Openingstijden: vr. 12.00- 18.00u, za. & zo. 12.00- 17.00u

EINDE PERSBERICHT

Noot aan de redactie: Voor nadere info. M van den Oord, mob. 06-34829469, e-mail: m_van_mirte@hotmail.com


---- --