Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 13 maart 2009

Winkeliers: Eerste half uur gratis parkeren

In veel parkeergarages in Nederland is het mogelijk een korte periode gratis te parkeren. De garagehouders geven dit echter nergens aan. Het Platform Detailhandel Nederland vindt dat consumenten die een korte boodschap moeten doen, gratis moeten kunnen parkeren.

Het Platform Detailhandel Nederland vindt het opvallend dat garagehouder niet aangeven dat er voor een beperkte tijd gratis kan worden geparkeerd. De winkeliers van Nederland pleiten ervoor dat in alle parkeergarages duidelijk wordt vermeld hoeveel tijd gratis de auto kan worden neergezet.

Het Platform Detailhandel Nederland vindt ook dat de periode voor het gratis parkeren dient te worden verlengd. Er moet een landelijke standaardperiode van minimaal 30 minuten gratis parkeren worden ingevoerd. Deze moet gelden voor op elke parkeerplaats op straat en in parkeergarages
De bedoeling hiervan is klanten die een kleine boodschap moeten doen of iets zijn vergeten niet extra worden belast.

Winkeliers merken dat klanten zich steeds meer storen aan de hoge parkeertarieven en het feit dat nog steeds niet per minuut kan worden betaald. Een uur en een paar minuten parkeren betekent voor 2 uur afrekenen.

Winkeliers vrezen dat de verslechterde bereikbaarheid en stijgende parkeertarieven leidt tot minder klandizie. In de huidige economische situatie is het gepast dat parkeren betaalbaar blijft voor iedereen. Op die manier blijft het voor consumenten aantrekkelijk de binnenstad te bezoeken.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland. Het gaat om 120.000 winkelbedrijven die met 710.000 werknemers circa 75 mrd euro per jaar omzetten. Daarmee is de detailhandel de grootste bedrijfstak in Nederland.