Vopak NV

Persbericht

Vopak: 2008 bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten stijgt met 17% tot EUR 320,4 miljoen

Rotterdam, 13 maart 2009

Kernpunten 2008:

In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 923,5 853,0 + 8 %

Bedrijfsresultaat voor afschrijving en amortisatie inclusief joint ventures en geassocieerde ondernemingen, exclusief bijzondere posten (EBITDA) 429,3 369,5 + 16 %

Bedrijfsresultaat (EBIT) 322,2 292,2 + 10 % Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 320,4 272,9 + 17 %

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 212,0 181,1 + 17 % Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen exclusief bijzondere posten 202,1 163,5 + 24 %

Winst per gewoon aandeel 3,40 2,90 + 17 % Winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten 3,24 2,62 + 24 %

Bezettingsgraad 95% 96% - 1


· Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen stijgt met 17% tot EUR 212,0 miljoen (2007: EUR 181,1 miljoen) en de winst per gewoon aandeel exclusief bijzondere posten stijgt met 24% tot EUR 3,24 (2007: EUR 2,62)
· Vopak voegt in 2008 circa 5,3 miljoen kubieke meter (cbm) opslagcapaciteit toe aan haar wereldwijde netwerk dat nu in totaal ruim 27 miljoen cbm omvat
· In 2008 zijn verschillende uitbreidingsprojecten gestart, waaronder de bouw van een invoerterminal voor LNG (vloeibaar aardgas) op de Maasvlakte bij Rotterdam in samenwerking met de Gasunie

· Voorstel dividend van EUR 1,10 per gewoon aandeel, een stijging van 16% (2007: EUR 0,95), uit te keren in de vorm van gewone aandelen, tenzij een aandeelhouder uitdrukkelijk te kennen geeft een uitkering in contanten te willen ontvangen

Vooruitzichten:

· Vopak verwacht in 2009, in lijn met de eerder afgegeven indicatie, een bedrijfsresultaat voor afschrijving (EBITDA) van minimaal EUR 450 miljoen
· Met de projecten in uitvoering zal 2,5 miljoen cbm opslagcapaciteit worden toegevoegd in de jaren 2009 tot en met 2011. Deze uitbreidingen zijn grotendeels gebaseerd op reeds afgesloten verhuurcontracten. De totale investering voor Vopak en partners in deze projecten behelst een bedrag van rond EUR 1,5 miljard. Voor Vopak betekent dit voor de komende jaren een netto-investering van totaal EUR 0,2 miljard.
---





John Paul Broeders, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Vopak N.V.: "In 2008 zijn we er wederom in geslaagd goede vooruitgang te maken met de uitvoering van onze strategie, leiderschap in klantenservice, operationele efficiency en groei. Dit heeft zich geuit in een nauwere samenwerking met onze klanten, een verdere verbetering van de kwaliteit van ons dienstenpakket en een significante groei in onze wereldwijde opslagcapaciteit en heeft geresulteerd in een verbetering van ons bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten met 17%.

De huidige economische teruggang veroorzaakt naast onzekerheid ook nieuwe uitdagingen. Hoewel wij zeker niet immuun zijn voor negatieve economische ontwikkeling heeft de crisis tot op heden geen materieel effect op ons bedrijf. We ervaren nog steeds grote interesse voor de opslag van olieproducten en een stabiele vraag naar tanks voor de opslag van biobrandstoffen. In de chemische sector zien we een meer gevarieerd beeld. Er is meer onzekerheid bij sommige klanten en nieuwe investeringen in productiecapaciteit worden soms uitgesteld. Door veranderende goederenstromen ontstaan er ook kansen voor extra opslag van producten. Het niveau van offerteaanvragen voor de huur van tanks is robuust en vormt een positieve indicatie voor de vraag naar opslagdiensten.

Onze leidende marktpositie, de essentiële vaste rol in de vervoersketen, de uitstekende contacten met klanten en de merendeels langjarige contracten geven ons een goede basis om de vraag naar onze diensten vooraf in te schatten. Daarom continueren wij de huidige uitbreidingsprojecten die veelal gedekt zijn door huurcontracten en kijken we kritischer naar het tijdstip van oplevering van nieuwe projecten. Uit voorzorg en om de overblijvende economische onzekerheden te ondervangen nemen wij maatregelen ter beheersing van de kosten. Daarnaast vormen de huidige en langjarige beschikbare financieringsfaciliteiten een gezonde basis voor een verdere gebalanceerde expansie.

Ondanks de onzekerheid in de ontwikkeling van de economie zien wij, vanwege de uitstekende positionering van Vopak, de toekomst met vertrouwen tegemoet. Wij verwachten in 2009, in lijn met de eerder afgegeven indicatie, een bedrijfsresultaat voor afschrijving (EBITDA) van minimaal EUR 450 miljoen."

Veiligheid en kwaliteit
In 2008 is de aandacht voor veiligheid onverminderd uitgedragen door alle medewerkers. Het aantal ongevallen gerelateerd aan de gewerkte uren (`Total Injury Rate' - TIR) is in 2008 verder gedaald van 6,2 naar 5,8 gevallen per miljoen gewerkte uren. Het valt zeer te betreuren dat hierbij een dodelijk ongeval te rapporteren is. Het streven om verdere structurele verbeteringen te bereiken blijft een prioriteit.
Daarnaast wordt er binnen Vopak uitgebreid aandacht geschonken aan de continue verbetering van de procesveiligheid op de terminals. Een belangrijke maatstaf voor de procesveiligheid is het aantal productmorsingen per jaar, die kunnen optreden bij het laden en lossen van product. Er is binnen Vopak een grote aandacht deze niet alleen direct op te ruimen maar tevens te voorkomen. Het afgelopen jaar is deze indicator veel minder gestegen dan de toename in de bedrijfsactiviteiten en komt uit op een niveau van 103 morsingen (2007: 97).

Marktontwikkelingen
Gedurende 2008 hebben we actief ingespeeld op de structurele groei van de vraag naar opslag voor bulkvloeistoffen die door een aantal factoren wordt beïnvloed.
- De geografische onbalans tussen productie en consumptie regio's neemt toe doordat nieuwe `world-scale' productiecapaciteit voor olie- en chemieproducten wordt gebouwd in regio's, zoals het Midden-Oosten, om vervolgens deze producten naar andere regio's te vervoeren.
- Enkele regio's die vroeger een gesloten economie kenden, heffen hun beperkingen op en openen de locale markten voor de wereldwijde handel van producten.
- Steeds meer landen en staten hebben hun eigen specificaties voor producten zoals benzine, waardoor behoefte ontstaat om producten bij te mengen, dit leidt tot vraag naar aparte opslag van benzine en van speciale brandstofcomponenten.
- De toenemende vraag naar milieuvriendelijke brandstoffen vereist opslag van meer en meer biobrandstoffen.

Vanwege vraaguitval, ten gevolge van de gewijzigde economische omstandigheden, brengen sommige chemische bedrijven de productie omlaag. Dit beïnvloedt in een aantal gevallen niet zozeer de behoefte aan opslagcapaciteit maar wel de doorzet van producten op sommige van onze terminals. Vanwege onze langjarige contracten die voor het overgrote deel vaste huurprijzen kennen hebben deze effecten geen significante invloed op onze resultaten op de korte termijn. Pas een eventuele langdurige verlaging van volumes zonder compensatie vanuit andere markten en/of productgroepen leidt tot een mogelijk effect op het niveau van onze opbrengsten.
---





De uitdaging voor Vopak is om deze ontwikkelingen proactief te vertalen naar klantgerichte oplossingen voor opslag in specifieke plaatsen in de hele wereld. Het is een combinatie van:
- inspelen op behoeftes van klanten door steeds meer flexibiliteit te bieden, snelle behandeling van het laden en lossen van schepen, het handhaven van hoge standaarden met betrekking tot kwaliteit en veiligheid, en het aanbieden van speciale diensten zoals het bijmengen van producten,

- het aanbieden van zeer hoogwaardige infrastructuur, een breed palet van tanktypes en tank volumes, menginstallaties en voldoende capaciteit voor het laden en lossen van schepen, tankauto's, treinwagons,

- het selecteren van de juiste havenlocaties met grote diepgang, goede verbindingen met het achterland, beschikbaarheid van terreinen en de juiste vergunningen om een keur aan olie- en chemieproducten te behandelen.

Vopak breidt uit op bestaande en nieuwe locaties In 2008 neemt de wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak met 24% toe tot ruim 27 miljoen cbm. Een belangrijke bijdrage hieraan wordt geleverd door de acquisitie van de Vopak Terminal Bahamas middels een joint venture en de fusie van Pakterminal met E.O.S. terminals in Tallinn (Estland), die beiden actief zijn in de opslag van olieproducten. Daarnaast is het netwerk uitgebreid met een nieuwe chemieterminal in Antwerpen (België). Ook is de capaciteit voor chemieproducten uitgebreid op de nieuwe terminal in Zhangjiagang (China) en in Banyan (Singapore). Voor opslag van diverse olieproducten zijn er uitbreidingen geweest in Sydney (Australië), Fujairah (V.A.E.), Rotterdam, Singapore en Estland.

Voor de in aanbouw zijnde LNG terminal in Rotterdam is een contract met E.ON Ruhrgas als vierde klant getekend. Hiermee wordt een jaarlijkse doorzet van het huidige project bereikt van 12 miljard kubieke meter gas. Verdere uitbreiding tot maximaal 16 bcm is mogelijk op dezelfde locatie.

Op basis van de toegenomen vraag van klanten heeft Vopak in deze verslagperiode weer vele nieuwe bouwplannen aangekondigd. Ultimo 2009 verwacht Vopak samen met partner AKR een opslagterminal voor olieproducten te openen in de haven van Tanjung Priok (Indonesië). Samen met de andere projecten in uitvoering zal dit in de komende jaren leiden tot een totale opslagcapaciteit van 29,6 miljoen cbm.

Ontwikkeling van de capaciteit (op 100% basis, in miljoenen cbm)

Capaciteit Toegevoegd Verkocht Capaciteit In aanbouw Capaciteit Start 2008 2008 Q3 2008 Einde 2008 2011 21,8 5,4 - 0,1 27,1 2,5 29,6

Voor een overzicht van de gerealiseerde, onderhanden en geplande groeiprojecten wordt verwezen naar bijlage 1.


---





Toelichting bij het verkort geconsolideerde financieel bericht

Opbrengsten uit dienstverlening
Vopak realiseert in 2008 EUR 923,5 miljoen opbrengsten uit dienstverlening, een stijging van 8% ten opzichte van 2007 (EUR 853,0 miljoen), inclusief een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 22,2 miljoen.
Vooral de divisies OEMEA en Azië hebben positief bijgedragen aan de stijging van de opbrengsten uit dienstverlening. Deze toename is gerealiseerd door een combinatie van capaciteitsuitbreidingen op bestaande terminals, het ontwikkelen van nieuwe terminals en verhoging van de omzet per kubieke meter opslagcapaciteit door een combinatie van tariefaanpassingen en verandering van de mix van producten.
In de divisies CEMEA en Noord-Amerika zijn in 2007 en 2008 activiteiten afgestoten waardoor de opbrengsten uit dienstverlening zijn verminderd. Zonder dit effect laten ook deze divisies een verhoging zien.
Het percentage van meerjarige contracten neemt toe tot 80% van de opbrengsten uit dienstverlening (2007: 71%).

Bedrijfsresultaat
In miljoenen EUR 2008 2007 %

P Bedrijfsresultaat inclusief bijzondere posten 322,2 292,2 + 10
-/- Bijzondere posten 1,8 19,3 E Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 320,4 272,9 + 17
-/- Bedrijfsresultaat van volledig afgestoten activiteiten 8,5
-/- Negatief valutaomrekeningseffect 7,3 R Bedrijfsresultaat 1) 320,4 257,1 + 25
1) Pro forma bedrijfsresultaat 2007 berekend op basis van valutakoersen 2008

S Het bedrijfsresultaat stijgt met 10% tot EUR 322,2 miljoen (2007: EUR 292,2 miljoen). Gecorrigeerd voor bijzondere posten, stijgt het bedrijfsresultaat met 17% tot EUR 320,4 miljoen (2007: EUR 272,9 miljoen). Hierin is, ten opzichte van 2007, een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 7,3 miljoen opgenomen. Indien het bedrijfsresultaat 2007 pro forma tevens wordt gecorrigeerd voor inmiddels volledig afgestoten activiteiten en het effect van de valutaomrekening, dan bedraagt de stijging 25%.
De gerealiseerde verbetering van het resultaat is een gevolg van de strategische focus van alle divisies op groei van de opslagcapaciteit bij bestaande terminals, het ontwikkelen van nieuwe terminals, een grote focus op de wensen van onze klanten en het verbeteren van de operationele efficiency.

Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie inclusief joint ventures en geassocieerde ondernemingen (EBITDA) en exclusief bijzondere posten neemt met 16% toe tot EUR 429,3 miljoen (2007: EUR 369,5 miljoen). Deze EBITDA-stijging brengt Vopak dichter bij de nagestreefde bandbreedte van EUR 475-550 miljoen, zoals in 2006 in het vijfjarenplan is aangegeven.

Door het toegenomen kapitaalsbeslag vanwege nieuwe opslagcapaciteit daalt de ROCE exclusief bijzondere posten tot 21,6% (2007: 23,7%). De winst per aandeel stijgt echter door een significant toegenomen bedrijfsresultaat.

Als bijzondere posten zijn in 2008 opgenomen de boekwinsten als gevolg van de fusie van Pakterminal met E.O.S. terminals in Estland en de inbreng van de binnenvaartactiviteiten in de joint venture Interstream Barging, terwijl in het vierde kwartaal enkele bijzondere lasten zijn verantwoord die ondermeer samenhangen met de afwaardering van activiteiten die niet gerelateerd zijn aan tankopslag.

Nettofinancieringslasten
De nettofinancieringslasten bedragen EUR 37,6 miljoen (2007: EUR 42,9 miljoen). De daling is met name een gevolg van lagere variabele rente, valuta-effecten, een hogere geactiveerde rente voor uitbreidingsprojecten en de waardemutaties van risicobeperkende hedging instrumenten. Het gemiddelde interestpercentage van de rentedragende leningen ultimo 2008 daalt tot 5,4% (2007: 6,3%).


---





Belastingen
De belastinglasten over 2008 komen uit op EUR 54,9 miljoen (2007: EUR 51,2 miljoen). In 2008 is er een bijzondere bate van EUR 8,2 miljoen als gevolg van de afwikkeling van belastingposities uit voorgaande jaren, waardoor de effectieve belastingdruk uitkomt op 19,3% (2007: 20,5%). De effectieve belastingdruk zonder bijzondere baten is 22,2% (2007: 20,5%). De stijging van de effectieve belastingdruk voor 2008 ontstaat voornamelijk doordat in 2007 eenmalige effecten de effectieve belastingdruk positief hebben beïnvloed.

Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Het nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen neemt met 17% toe tot EUR 212,0 miljoen (2007: EUR 181,1 miljoen). Het nettoresultaat stijgt door een hoger bedrijfsresultaat, lagere financieringslasten en lagere belastinglasten, doordat definitieve aanslagen zekerheid hebben verschaft over de hoogte van de belastingvoorzieningen.

Deze stijging resulteert in een toename van de winst per gewoon aandeel met 17% tot EUR 3,40 (2007: EUR 2,90). Zonder het effect van bijzondere posten stijgt de winst per gewoon aandeel met 24% tot EUR 3,24 (2007: EUR 2,62).

Vaste activa
Gedurende 2008 is er in totaal EUR 799,8 miljoen geïnvesteerd, waarvan EUR 456,0 miljoen in P materiële vaste activa en het overige deel in met name verwerving van dochterondernemingen en joint ventures (in 2007 EUR 445,7 miljoen waarvan EUR 389,9 miljoen in materiële vaste activa). Van de materiële vaste activa is EUR 268,8 miljoen (2007: EUR 197,2 miljoen) bestemd voor E uitbreidingsinvesteringen op bestaande terminals. Voor nadere details van de goedgekeurde plannen verwijzen wij naar het groeiperspectief in bijlage 1.

R Eigen vermogen toe te rekenen aan houders van gewone aandelen Het eigen vermogen toe te rekenen aan aandeelhouders stijgt met EUR 123,3 miljoen. De verbetering wordt vooral veroorzaakt door het nettoresultaat. Daartegenover staan rechtstreekse mutaties in het S eigen vermogen en een in 2008 uitgekeerd totaaldividend van EUR 61,0 miljoen.

Rentedragende leningen
Als gevolg van het investeringsprogramma bedraagt het totaal van de rentedragende leningen ultimo 2008 EUR 972,1 miljoen (31 december 2007: EUR 672,2 miljoen). De netto rentedragende schuld stijgt daarbij tot EUR 996,7 miljoen (2007: EUR 561,9 miljoen) met een Nettofinancieringspositie : EBITDA ratio van 2,54 (2007: 1,71) als gevolg. Dit is ruim onder de overeengekomen ratio's zoals vastgelegd in de afspraken met de leningverstrekkers. Vopak heeft enkele belangrijke financieringsprogramma's die toegang geven tot krediet, waarvan nog ongeveer EUR 0,7 miljard beschikbaar is.
Aan US Private Placements is een bedrag van EUR 549,3 miljoen opgenomen met een resterende gemiddelde looptijd van 8,5 jaar. Daarnaast is er EUR 301,5 miljoen opgenomen van een kredietfaciliteit van EUR 1,0 miljard met een resterende looptijd van 3,5 jaar. Gedurende 2009 zal er een reguliere aflossing van EUR 50,0 miljoen voor langlopende leningen plaatsvinden en in 2010 is de terugbetalingsverplichting beperkt tot EUR 25,3 miljoen.

Pensioenen
Van alle Vopak pensioenverplichtingen die samenhangen met "defined benefit plans" heeft circa 82% betrekking op pensioenen van (voormalige) Nederlandse werknemers. De uitvoering van deze pensioenregeling vindt plaats door Stichting Pensioenfonds Vopak. Door omstandigheden op de financiële markten gedurende de laatste maanden van 2008 is de dekkingsgraad van de Stichting Pensioenfonds Vopak substantieel afgenomen tot circa 97% ultimo 2008, wat onder het in de Nederlandse Pensioenwet bepaalde minimum vereist niveau van 105% is. Begin 2009 heeft Vopak de toeslagreserve van het pensioenfonds versterkt door middel van een eenmalige gemaximeerde storting van EUR 10 miljoen direct leidend tot een positief effect op de dekkingsgraad van de Stichting Pensioenfonds Vopak. Bovendien heeft Vopak, bij de huidige lage dekkingsgraad, een verplichting om de gemaximeerde premie van 30% van de salarissom per jaar te betalen (2008: 17,5%).

Het pensioenfonds zal voor 1 april 2009 een herstelplan voorleggen aan De Nederlandse Bank met maatregelen om binnen vijf jaar de dekkingsgraad weer op het minimum vereiste niveau te brengen. Bovendien dient dit plan aan te geven hoe de dekkingsgraad binnen 15 jaar weer het vereiste niveau van circa 116% zal bereiken, rekening houdend met de risico's in het portfolio van het pensioenfonds.

Door toepassing van de IFRS regels is er gedurende 2008 geen direct effect opgetreden op de winst- en verliesrekening als gevolg van de gedaalde dekkingsgraad. In 2009 worden de negatieve ontwikkelingen zichtbaar in de winst- en verliesrekening door een hogere last van EUR 13,8 miljoen voor de zogenaamde `defined benefit plans' (volgens IAS 19). Deze hogere lasten zijn een direct
---





gevolg van de lagere waardering van de wereldwijde pensioenactiva in combinatie met een verhoogde afschrijving van nog niet verantwoorde actuariële verliezen. De eenmalige storting van EUR 10 miljoen, heeft onder de regels van IFRS geen effect op de winst- en verliesrekening van Vopak en leidt tot een neutraal effect op de balansrekening.

Dividendvoorstel
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 23 april 2009 zal een dividend worden voorgesteld van EUR 1,10 per gewoon aandeel, een stijging van 16% (2007: EUR 0,95). Dit komt overeen met 32% van de winst per gewoon aandeel (2007: 33%). Gecorrigeerd voor bijzondere posten, komt de uitkering overeen met 34% van de winst per gewoon aandeel (2007: 36%). Het dividendbeleid van Vopak, bijzondere omstandigheden voorbehouden, is gericht op een dividenduitkering in contanten. Gezien de bijzondere omstandigheden op de financiële markten en ter ondersteuning van de voortzetting van de groeistrategie van Vopak zal over 2008 een dividend worden uitgekeerd in de vorm van gewone aandelen, tenzij een aandeelhouder uitdrukkelijk te kennen geeft een uitkering in contanten te willen ontvangen.

P Jaarverslag en jaarrekening
Op 13 maart 2009 zullen het door de Raad van Bestuur opgemaakte jaarverslag en de jaarrekening, zoals deze ter vaststelling zullen worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van E Aandeelhouders op 23 april 2009, worden gepubliceerd op de website van Vopak (www.vopak.com). Begin april zal het verslag in gedrukte vorm voor verspreiding gereed zijn.

R Dit persbericht is gebaseerd op de opgemaakte jaarrekening. Officiële openbaarmaking van de jaarrekening vindt krachtens wettelijk voorschrift plaats na vaststelling door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. De accountant heeft bij de opgemaakte jaarrekening een goedkeurende S verklaring afgegeven.

`Toekomstgerichte uitspraken'
Dit document bevat uitspraken waarin een vooruitblik wordt gegeven. Deze uitspraken zijn gebaseerd op thans beschikbare plannen en projecties. Gezien de dynamiek van de markten en de omgeving waarin wij onze logistieke diensten in 32 landen aanbieden, kunnen wij de juistheid en volledigheid van dergelijke verklaringen niet garanderen. Eventuele onvoorziene omstandigheden betreffen onder meer bijzondere baten en lasten, onverwachte economische, politieke en valutaontwikkelingen en mogelijke veranderingen in IFRS-verslaggevingsregels.
De verklaringen waarin een vooruitblik wordt gegeven, moeten altijd worden beoordeeld in het kader van gebeurtenissen, risico's en onzekerheden in de markten en omgeving waarin Vopak opereert. Mogelijk kunnen deze factoren ertoe leiden dat de uiteindelijk behaalde resultaten materieel afwijken.


---





Kerncijfers

2008 2007 %

Resultaten (in miljoenen EUR)
Opbrengsten uit dienstverlening 923,5 853,0 8 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) * 429,3 369,5 16 Bedrijfsresultaat (EBIT) * 320,4 272,9 17 Bedrijfsresultaat (EBIT) 322,2 292,2 10 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders 213,2 182,9 17 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 212,0 181,1 17 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 316,7 263,2 20

Investeringen (in miljoenen EUR)
Totaal investeringen 799,8 445,7 79 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 2.572,2 2.251,7 14 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 1.497,6 1.162,7 29

Vermogen en financiering (in miljoenen EUR)
Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders 933,0 809,7 15 P Rentedragende leningen 972,1 672,2 45 Netto rentedragende schuld 996,7 561,9 77

E Verhoudingscijfers
Return On Capital Employed (ROCE) * 21,6% 23,7% - 2 Return On Capital Employed (ROCE) 21,5% 25,1% - 4 R Nettofinancieringspositie : EBITDA 2,54 1,71 Interestdekkingsgetal (EBITDA : nettofinancieringslasten) 10,9 8,5

S Kerncijfers per gewoon aandeel (in EUR)
Winst per gewoon aandeel * 3,24 2,62 24 Winst per gewoon aandeel 3,40 2,90 17 Verwaterde winst per gewoon aandeel * 3,24 2,62 24 Verwaterde winst per gewoon aandeel 3,40 2,90 17

Aantal uitstaande gewone aandelen
Gewogen gemiddelde 62.331.686 62.367.231 Gewogen gemiddelde, verwaterd 62.347.028 62.403.855 Totaal inclusief ingekochte eigen gewone aandelen 62.450.656 62.450.656 Totaal ingekochte eigen gewone aandelen 120.000 60.000 Aantal uitstaande financieringspreferente aandelen 19.451.000 19.451.000

Bedrijfsgegevens
Aantal medewerkers dochterondernemingen op het einde van de periode 3.669 3.564 3 Aantal medewerkers inclusief joint ventures op het einde van de periode 5.243 4.669 12 Ongevallen index dochterondernemingen (per miljoen uren gewerkt) 5,8 6,2 - 6 Opslagcapaciteit inclusief joint ventures op 100% (in cbm) 27.067.400 21.834.200 24 Opslagcapaciteit dochterondernemingen (in cbm) 17.520.400 16.663.400 5 Bezettingsgraad (gemiddeld verhuurd in % van opslagcapaciteit) 95% 96% - 1 Geschat marktaandeel wereldwijde onafhankelijk tankopslag 12% 13% - 1 Contracten > 3 jaar (% van opbrengsten) 39% 33% 6 Contracten > 1 jaar (% van opbrengsten) 80% 71% 9

Valutakoersen (in EUR)
Gemiddelde US Dollar 1,47 1,37 US Dollar op het einde van de periode 1,40 1,46 Gemiddelde Singapore Dollar 2,08 2,06 Singapore Dollar op het einde van de periode 2,00 2,10


* exclusief bijzondere posten


---





Belangrijke data

21 april 2009 Publicatie resultaat eerste kwartaal 2009 middels een trading update 23 april 2009 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 27 april 2009 Aandelenkoers ex-Dividend 29 april 2009 Registratiedatum Dividend (`Record Date') 14 mei 2009 Bekendmaking vastgestelde omwisselverhouding in gewone aandelen 15 mei 2009 Betaalbaarstelling Dividend 28 augustus 2009 Publicatie resultaat eerste halfjaar 2009 13 november 2009 Publicatie resultaat derde kwartaal 2009 middels een trading update

12 maart 2010 Publicatie jaarresultaat 2009 27 april 2010 Publicatie resultaat eerste kwartaal 2010 middels een trading update 27 april 2010 Algemene Vergadering van Aandeelhouders 29 april 2010 Aandelenkoers ex-Dividend 3 mei 2010 Registratiedatum Dividend (`Record Date') 27 augustus 2010 Publicatie resultaat eerste halfjaar 2010 12 november 2010 Publicatie resultaat derde kwartaal 2010 middels een trading update

P
Profiel
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in E de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 80 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 27 miljoen cbm in 32 landen. Deze R liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt. S .
Voor meer informatie
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication & Investor Relations Emilie de Wolf

Telefoon : 010 ­ 400 27 77
E-mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com

De analistenpresentatie zal via een on-demand videoweergave op 13 maart 2009 vanaf 11.00 uur op de website (www.vopak.com) worden weergegeven.

Persfoto's van de Raad van Bestuur van Vopak, nieuwe terminals en activiteiten zijn als downloads beschikbaar op http://www.vopak.nl/press/142_460.php.

Bijlagen:


1. Groeiperspectief

2. Toelichting op de resultaten per divisie
3. Verkort geconsolideerd financieel bericht a. Geconsolideerde winst- en verliesrekening b. Specificatie opbrengsten uit dienstverlening en bedrijfsresultaat c. Verkorte geconsolideerde balans
d. Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht e. Geconsolideerd overzicht van het totaalresultaat
4. Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van de joint ventures in tankopslag
---





Bijlage 1: Groeiperspectief * Gerealiseerd in 2008 Goedgekeurde plannen en in aanbouw Ontwikkelingen/studies Optimalisatie huidige capaciteit

· Buitengebruikstelling -39.700 cbm · Verplaatsing van de Vopak DUPEG
· Overdracht van de terminal in Terminal naar de nabijgelegen Vopak Hemiksem (België) aan de koper Terminal Hamburg (Duitsland)
-103.000 cbm
Uitbreiding op bestaande terminals

· Rotterdam (Nederland): extra · Uitbreidingen in 2009 en 2010 in · Diverse onderzoeken en capaciteit van 200.000 cbm en een Australië, België, Brazilië, China, studies steiger voor olieproducten Colombia, Nederland, Pakistan,
· Fujairah (VAE): 380.000 cbm voor Singapore, Spanje, Vietnam, VK en olieproducten Zweden, in totaal rond de 1,1 miljoen
· Banyan (Singapore): fase 3 oplevering cbm met een totaal van 324.100 cbm voor
olie en chemieproducten

· Sebarok (Singapore): 223.400 cbm
voor olieproducten
P · Uitbreiding van de terminal in
Zhangjiagang (China) met 84.900 cbm
E · In Sydney (Australië) 93.100 cbm voor
olieproducten

· Lokale projecten in 2008, vooral
R chemische producten, in o.m. China,
Colombia, Korea, Mexico, Nederland,
S Singapore, Thailand, Venezuela, VK
en VS, in totaal 204.500 cbm
Overname, fusies en joint ventures

· Joint venture (50%, vanaf 30/7/08) met · Uitbreiding van de Vopak Terminal E.O.S. terminals in Estland voegt Bahamas met 429.000 cbm in 2009 435.000 cbm toe en nog eens · Uitbreiding van Vopak E.O.S. (Estland) 100.000 cbm in december 2008 met 111.000 cbm in januari 2009
· Joint venture (20%) Vopak Terminal
Bahamas, 3.000.000 cbm

· Aankoop van 5 opslagterminals voor
chemieproducten in Indonesië, Japan,
Maleisië en VS, in totaal 230.900 cbm
Nieuwe terminals op nieuwe locaties

· Antwerpen (België): chemieterminal op · Jakarta (Indonesië): olieterminal van · Amsterdam (Nederland): Linkeroever, 100.000 cbm 250.000 cbm in 2009 Milieueffectrapportage ingediend
· Diverse studies, waaronder olieterminals in Eemshaven (Nederland) alsook in Hainan en Tianjin (China) en een chemieterminal in Turkije Ontwikkelen van concepten voor nieuwe producten
· Teesside (VK): uitbreiding 40.000 cbm, · Onderzoek naar uitbreiding o.a. biobrandstoffen begin 2009 LNG Gate terminal met
· Gate terminal LNG-project in Rotterdam 180.000 cbm en LNG-terminal (Nederland), oplevering in 2H 2011 van in de Eemshaven (Nederland) 12 miljard cbm/jaar doorvoercapaciteit · Onderzoek LNG-terminal in en 540.000 cbm opslagcapaciteit Rostock (Duitsland) In totaal is 5,3 miljoen cbm nieuwe Bovenstaande projecten resulteren in een capaciteit in gebruik genomen waarmee verdere capaciteitstoename in de de wereldwijde opslagcapaciteit stijgt tot komende jaren van meer dan 2,5 miljoen boven de 27 miljoen cbm cbm
* Deze lijst geeft een indicatie van de inspanning om het netwerk uit te breiden en is niet limitatief
---





Bijlage 2: Toelichting op de resultaten per divisie

Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika (CEMEA) ­ "Solide prestatie met mogelijkheid tot verdere uitbreiding"
In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 313,1 311,7 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) 128,2 123,9 Bedrijfsresultaat (EBIT) 94,1 90,4 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 89,7 86,1 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 726,7 680,9 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 377,5 332,3 Return On Capital Employed (ROCE) 24,9% 27,2% Bezettingsgraad 96% 96%

De opbrengsten uit dienstverlening nemen toe tot EUR 313,1 miljoen, als gevolg van verandering van producten en tariefsaanpassingen en van het gemis van opbrengsten uit inmiddels verkochte bedrijfsonderdelen. Het valutaomrekeningseffect op de opbrengsten uit dienstverlening is EUR 8,8 miljoen negatief voor deze periode.
P Capaciteitsuitbreidingen onder andere met de nieuwe Linkeroever terminal in Antwerpen (België), tariefsaanpassingen en een goede beheersing van de kosten dragen bij aan de verbetering van het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten met 4% tot EUR 89,7 miljoen. E Het valutaomrekeningseffect is EUR 2,8 miljoen negatief voor deze periode. In Turkije is land aan de kust van de Zee van Marmara in de omgeving van Yalova verworven om een tankterminal te ontwikkelen om de regio rond Istanbul te bedienen. R
Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika (OEMEA) ­ " Pro-actief inspelen op wereldwijde S onbalans"
In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 251,7 205,9 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) 136,4 101,3 Bedrijfsresultaat (EBIT) 113,2 84,2 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 108,1 82,9 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 571,5 492,7 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 311,8 177,0 Return On Capital Employed (ROCE) 36,3% 47,6% Bezettingsgraad 95% 97%

Met name door toevoeging van extra opslagcapaciteit in het begin van 2008 en tariefsaanpassingen in Rotterdam stijgen de opbrengsten uit dienstverlening met 22% naar EUR 251,7 miljoen. Hierin is een negatief valutaomrekeningseffect verwerkt van EUR 0,6 miljoen. De capaciteitsuitbreiding in Rotterdam, samen met verbeterde resultaten van de joint ventures in Fujairah en Estland zorgen voor een verdere toename van het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten met 30% tot EUR 108,1 miljoen, waarin is meegenomen een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 0,2 miljoen.

10





Azië ­ "Uitbreiding van het tankterminal netwerk leidt tot resultaatsverbetering " In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 166,3 136,8 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) 121,9 103,6 Bedrijfsresultaat (EBIT) 91,2 78,8 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 95,5 78,8 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 811,7 658,7 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 550,9 439,7 Return On Capital Employed (ROCE) 16,5% 17,9% Bezettingsgraad 94% 97%

De opbrengsten uit dienstverlening nemen toe met 22% tot EUR 166,3 miljoen, ondanks een valutaomrekeningseffect van EUR 2,6 miljoen negatief. De belangrijkste oorzaak is de capaciteitsuitbreiding onder andere in de terminals in Australië, Singapore en Zhangjiagang (China) samen met de overgenomen terminal in Merak (Indonesië) en Pasir Gudang (Maleisië). Dit gecombineerd met betere resultaten van verschillende joint ventures, inclusief twee overgenomen terminals door Nippon Vopak (Japan) resulteert in een 21% hoger bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten van EUR 95,5 miljoen, inclusief stijgende kosten in verband met de nieuwe terminals en een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 2,1 miljoen. P
Noord-Amerika ­ "Focus op tankopslag verbetert het resultaat" E In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 118,2 130,4 R Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) 45,5 48,5 Bedrijfsresultaat (EBIT) 34,4 37,0 S Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 34,4 31,1 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 329,6 294,8 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 191,2 140,9 Return On Capital Employed (ROCE) 18,0% 26,3% Bezettingsgraad 95% 96%

De lagere opbrengsten uit dienstverlening van EUR 118,2 miljoen zijn te verklaren door het ontbreken van opbrengsten van verkochte bedrijfsonderdelen in 2007 en een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 7,7 miljoen. De lagere opbrengsten worden deels gecompenseerd door toegenomen activiteiten in biobrandstoffen en tariefsaanpassingen. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten stijgt met 11% tot EUR 34,4 miljoen (2007: EUR 31,1 miljoen) hierin is een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 1,9 miljoen is opgenomen. Naast verbetering van de marge draagt ook de Vopak Terminal Bahamas reeds positief bij aan het bedrijfsresultaat. In Wilmington (North Carolina ­ V.S.) is een terminal van een producent overgenomen.

Latijns-Amerika ­ "Continuering van stabiele prestatie" In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 69,9 63,7 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) 29,0 27,7 Bedrijfsresultaat (EBIT) 22,0 21,1 Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 22,0 21,1 Gemiddeld bruto geïnvesteerd vermogen 131,6 121,9 Gemiddeld geïnvesteerd vermogen 86,3 81,9 Return On Capital Employed (ROCE) 25,5% 25,7% Bezettingsgraad 91% 86%

De opbrengsten uit dienstverlening stijgen met 10% tot EUR 69,9 miljoen, dankzij een verbeterde mix van producten en opslagcapaciteitsuitbreiding in Colombia, Mexico en Venezuela, deels gecompenseerd door een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 2,4 miljoen. Het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten stijgt licht met 4% tot EUR 22,0 miljoen, inclusief een negatief valutaomrekeningseffect van EUR 0,8 miljoen.
---





Bijlage 3: Verkort geconsolideerd financieel bericht Bijlage 3a: Geconsolideerde winst- en verliesrekening

In miljoenen EUR 2008 2007

Opbrengsten uit dienstverlening 923,5 853,0 Overige bedrijfsopbrengsten 15,8 30,5

Totaal bedrijfsopbrengsten 939,3 883,5

Personeelskosten 250,8 245,0 Afschrijvingen en bijzondere waardeverminderingen 109,9 107,3 Overige bedrijfskosten 294,8 277,4

Totaal bedrijfslasten 655,5 629,7

Exploitatieresultaat 283,8 253,8 P
Resultaat joint ventures en geassocieerde ondernemingen volgens de equity-methode 38,4 38,4 E
Bedrijfsresultaat (EBIT) 322,2 292,2

R Interest- en dividendopbrengsten 8,5 7,0 Financieringslasten - 46,1 - 49,9 S
Nettofinancieringslasten - 37,6 - 42,9

Resultaat voor belastingen 284,6 249,3

Belastingen - 54,9 - 51,2

Nettoresultaat 229,7 198,1

Toe te rekenen aan: Houders van gewone aandelen 212,0 181,1 Houders van financieringspreferente aandelen 1,2 1,8 Aandeel van derden 16,5 15,2

Nettoresultaat 229,7 198,1

Winst per gewoon aandeel 3,40 2,90

Verwaterde winst per gewoon aandeel 3,40 2,90


12





Bijlage 3b: Specificatie opbrengsten uit dienstverlening en bedrijfsresultaat

Opbrengsten uit dienstverlening

In miljoenen EUR 2008 2007 %

Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 313,1 311,7 -

Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 251,7 205,9 22

Azië 166,3 136,8 22

Noord-Amerika 118,2 130,4 - 9

Latijns-Amerika 69,9 63,7 10

Niet toegerekend 4,3 4,5

Opbrengsten uit dienstverlening 923,5 853,0 8 P

E Bedrijfsresultaat

In miljoenen EUR 2008 2007 % R
Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 89,7 86,1 4 S
Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 108,1 82,9 30

Azië 95,5 78,8 21

Noord-Amerika 34,4 31,1 11

Latijns-Amerika 22,0 21,1 4

Niet toegerekend - 29,3 - 27,1

Bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten 320,4 272,9 17

Bijzondere posten:
- Chemie Europa, Midden-Oosten & Afrika 4,4 4,3
- Olie Europa, Midden-Oosten & Afrika 5,1 1,3
- Azië - 4,4 -
- Noord-Amerika - 5,9
- Niet toegerekend - 3,3 7,8

Bijzondere posten 1,8 19,3

Bedrijfsresultaat (EBIT) 322,2 292,2 10


13





Bijlage 3c: Verkorte geconsolideerde balans

In miljoenen EUR 31/12/08 31/12/07 Activa Immateriële vaste activa 38,8 62,6 Materiële vaste activa 1.693,0 1.385,0 Financiële vaste activa 432,6 220,7 Latente belastingen 6,6 16,3 Derivaten 2,6 3,0 Pensioenen en soortgelijke regelingen 81,9 75,4 Overige vaste activa 23,1 17,6 Totaal vaste activa 2.278,6 1.780,6 Debiteuren en overige vorderingen 189,7 189,1 Verstrekte leningen 66,9 0,5 Vooruitbetalingen 19,0 17,6 Derivaten 30,8 3,7 Liquide middelen 49,3 136,4 P Activa aangehouden voor verkoop - 5,1 Pensioenen en soortgelijke regelingen - 0,1 E Totaal vlottende activa 355,7 352,5

R Totaal activa 2.634,3 2.133,1

S
Eigen vermogen Eigen vermogen toekomend aan aandeelhouders 933,0 809,7 Aandeel van derden in eigen vermogen 76,0 70,2 Totaal eigen vermogen 1.009,0 879,9 Verplichtingen Rentedragende leningen 922,1 624,6 Derivaten 23,8 26,5 Voorzieningen 195,0 195,1 Totaal langlopende verplichtingen 1.140,9 846,2 Schulden aan kredietinstellingen 73,9 26,1 Rentedragende leningen 50,0 47,6 Derivaten 3,7 22,0 Crediteuren en overige schulden 321,0 259,4 Verschuldigde belastingen 17,6 39,0 Pensioenen en soortgelijke regelingen 2,6 3,3 Overige voorzieningen 15,6 9,6 Totaal kortlopende verplichtingen 484,4 407,0

Totaal verplichtingen 1.625,3 1.253,2

Totaal eigen vermogen en verplichtingen 2.634,3 2.133,1


14





Bijlage 3d: Verkort geconsolideerd kasstroomoverzicht

In miljoenen EUR 2008 2007

Kasstroom uit operationele activiteiten (bruto) 386,9 334,5 Ontvangen interest 8,2 9,9 Ontvangen dividend 0,3 0,4 Betaalde financieringslasten - 41,6 - 45,0 Betaalde winstbelasting - 37,1 - 36,6 Kasstroom uit operationele activiteiten (netto) 316,7 263,2

Immateriële vaste activa - 5,7 - 4,6 Materiële vaste activa - 456,0 - 389,9 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 40,4 - 4,3 Verstrekte leningen - 109,1 - 7,4 Overige vaste activa - 1,7 - 2,1 Verwerving dochterondernemingen incl. goodwill - 59,1 - 35,5 Verwerving joint ventures en geassocieerde ondernemingen - 127,8 - 1,9 P Totaal investeringen - 799,8 - 445,7 E Immateriële vaste activa 0,2 0,1 Materiële vaste activa 2,6 0,7 Joint ventures en geassocieerde ondernemingen 3,4 4,8 R Verstrekte leningen 66,9 29,6 Dochterondernemingen 0,2 34,2 S Activa ter verkoop 44,1 7,3 Totaal desinvesteringen 117,4 76,7

Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 682,4 - 369,0

Aflossing langlopende rentedragende leningen - 149,4 - 113,9 Opname langlopende rentedragende leningen 503,8 346,2 Uitgekeerd deel agioreserve financieringspreferente aandelen - 13,0 - 13,0 Uitgekeerd dividend in contanten - 59,2 - 46,7 Uitgekeerd preferent dividend - 1,8 - 2,5 Aankoop van eigen aandelen - 2,8 - Uitoefening optierechten 0,4 0,8 Mutaties kortlopende financiering - 45,4 - 39,6 Kasstroom uit financieringsactiviteiten 232,6 131,3 Netto kasstroom - 133,1 25,5 Koers- en omrekeningsverschillen 1,3 - 2,8 Mutatie liquide middelen in verband met (de)consolidatie - 2,4 - 0,8 Herclassificatie activa ter verkoop - 0,7 - Mutatie in liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) - 134,9 21,9

Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 1 januari 110,3 88,4 Netto liquide middelen (inclusief schulden aan kredietinstellingen) per 31 december - 24,6 110,3


15





Bijlage 3e: Geconsolideerd overzicht van het totaalresultaat

In miljoenen EUR 2008 2007

Stelselwijziging (IFRIC 14) per 1 januari 2008 - 1,7 Koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten - 2,0 - 5,9 Aanwending koersverschillen en effectief deel afdekkingen op netto-investeringen in buitenlandse activiteiten 0,7 1,1 Effectief deel reële waardewijziging cashflow hedges - 3,9 1,6 Aanwending effectief deel cashflow hedges naar resultatenrekening 1,6 5,4 Effectief deel reële waardestijging cash flow hedges joint ventures - 18,4 - 0,4 Herwaardering activa - 12,8 Totaal van de rechtstreeks geboekte winsten en P verliezen in het eigen vermogen - 22,0 14,6

Nettoresultaat 229,7 198,1 E
Totaalresultaat 206,0 212,7 R

Toe te rekenen aan: S Houders van gewone aandelen 185,1 198,4 Houders van financieringspreferente aandelen 1,2 1,8 Totaal toe te rekenen aan aandeelhouders 186,3 200,2 Aandeel van derden 19,7 12,5 Totaalresultaat 206,0 212,7


16





Bijlage 4: Vopak geconsolideerd inclusief proportionele consolidatie van de joint ventures in tankopslag

In miljoenen EUR 2008 2007

Winst- en verliesrekening Opbrengsten uit dienstverlening 1.067,9 956,1 Bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) 474,0 420,8 Bedrijfsresultaat (EBIT) 337,5 305,8 Nettoresultaat toe te rekenen aan aandeelhouders 213,2 182,9 Nettoresultaat toe te rekenen aan houders van gewone aandelen 212,0 181,1

Balans Totaal vaste activa 2.598,1 1.879,7 Totaal vlottende activa 370,3 387,9

Totaal activa 2.968,4 2.267,6

P
Totaal langlopende verplichtingen 1.401,0 932,5 E Totaal kortlopende verplichtingen 558,4 455,2

Totaal verplichtingen 1.959,4 1.387,7 R

S Totaal eigen vermogen 1.009,0 879,9

Financiële ratio's Interestdekkingsgetal 9,9 8,5 Nettofinancieringspositie : EBITDA 2,70 1,75


17






---- --