KPMG

Europese banken moeten ingrijpend herstructureren

13|03|09 - Uit onderzoek van KPMG Transaction Services blijkt dat richtlijnen van de Europese Commissie voor minstens tien grote Europese banken die staatssteun hebben ontvangen tot herstructureringen gaat leiden.

Ruim een kwart van de Europese banken die staatssteun hebben ontvangen, moeten de komende maanden ingrijpend ('in-depth') herstructureren. De herstructurering is een gevolg van nieuwe richtlijnen voor staatssteun van de Europese Commissie. Volgens deze richtlijnen is herstructurering verplicht als insolvabiliteit alleen kan worden vermeden doordat staatsteun is verstrekt. Als de steun van de nationale overheid meer bedraagt dan 2% van de risicogewogen activa wordt door de Europese Commissie uitgegaan van de noodzaak tot ingrijpende ('in-depth') herstructurering.

Uit onderzoek van KPMG Transaction Services blijkt dat de richtlijnen van de Europese Commissie voor minstens tien grote Europese banken die staatssteun hebben ontvangen tot herstructureringen gaat leiden. KPMG heeft in internationaal verband onderzocht op welke wijze de belangrijkste staatssteunpakketten tot nu toe in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn opgezet om het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen.

"Het blijkt dat Nederland, gemeten naar de totale omvang van de economie, een relatief omvangrijk pakket aan maatregelen aan de financiële sector heeft verstrekt", constateert Age Lindenbergh, partner bij KPMG Transaction Services. Lindenbergh: "Dit valt mede te verklaren uit het bestaan van relatief grote internationale financiële partijen met een thuisbasis in Nederland."

Op dit moment wordt in veel landen de discussie gevoerd hoe 'goede' activa kunnen worden gescheiden van de 'slechte' activa. Deze discussie richt zich op de waardering van slechte activa en de bijbehorende risico's, op de vraag of deze methodiek acceptabel is voor de belastingbetaler en de aandeelhouder en de vraag wie van de verwachte waardestijging van deze slechte activa profiteert op het moment dat het weer beter gaat. Lindenbergh: "Bij de voorwaarden waaronder de overdracht van "slechte" activa naar de overheid mag plaatsvinden lijkt Eurocommissaris Kroes zich te hebben laten inspireren door het krachtige optreden van de Zweedse overheid in het begin van de jaren 90.

Europese banken moeten volledige openheid van zaken geven over hun slechte 'activa' en de rekening van het afboeken komt maximaal bij de huidige aandeelhouder te liggen. Dat is heel verstandig. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het opzetten van een 'good bank' waarin de goede 'assets' worden overgeheveld en de oude aandeelhouders en schuldeisers achterblijven met de slechte 'activa'. Het opzetten van en door de overheid participeren in een 'good bank' lijkt voor de belastingbetaler een aantrekkelijk alternatief. Ik kan me echter voorstellen dat de Nederlandse pensioenfondsen hun vraagtekens zetten bij een dergelijk scenario, zij hebben immers een flinke portefeuille aan bankenobligaties op hun balans staan. Daar moet een oplossing voor gevonden worden, aangezien in geval van een 'good bank' in theorie alleen de recentelijk uitgegeven bankenobligaties staatsgegarandeerd zijn."

Uit de uitlatingen van de Europese Commissie blijkt volgens Lindenbergh tevens dat elke financiële instelling die staatssteun heeft ontvangen, helder dient te maken of zij op langere termijn kan overleven zonder staatssteun. Lindenbergh: "Indien dit niet het geval is, dient zij te herstructureren. Mocht de staatssteun zo omvangrijk zijn dat de marktwerking verstoord wordt, kan de Europese Commissie in het uiterste geval de verkoop van winstgevende onderdelen opleggen."

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.