Gemeente Almere

Investeren in 'Internationalisering Almeerse Economie'

13-03-2009

De provincie Flevoland en de
gemeente Almere hebben een projectovereenkomst "Internationalisering Almeerse Economie" getekend. Met het tekenen van de overeenkomst komt een bedrag van EUR 3.359.000,- beschikbaar van de provincie Flevoland uit het Investeringsprogramma Flevoland - Almere (IFA), bestemd voor projecten op het gebied van internationalisering van de Almeerse en Flevolandse economie. De gemeente Almere investeert in deze periode een bedrag van EUR 540.000,-- in dit project. De Stichting World Trade Center Association Almere (WTCAA) zorgt voor de uitvoering van het project.

De WTCAA is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, gevestigd in Almere. De stichting is aangesloten bij het wereldwijde netwerk van 300 WTCs in 100 landen en heeft de WTC-licentie in bruikleen van de Gemeente Almere met de bedoeling om deze voor de gemeente en de regio te exploiteren. De WTCAA-regio omvat Gooi-, Eem- en Flevoland.

CDA Gedeputeerde Andries Greiner van de provincie is blij met dit project. "Samen met Wethouder Economische Zaken Martine Visser van de gemeente Almere heb ik me hier hard voor gemaakt. Er ligt voor Flevoland veel potentie in het internationaal zakendoen. Met dit project zorgen we voor een verdere uitbouw van de infrastructuur voor internationaal ondernemerschap. Dat maakt de kans op buitenlandse investeringen in Flevoland groter en biedt het Flevolands bedrijfsleven een bron van informatie en ondersteuning", aldus Andries Greiner. "Juist in deze economisch zware tijden is de ontdekking van nieuwe markten van levensbelang voor het bedrijfsleven."

Vanuit het Investeringsprogramma Flevoland - Almere wordt een subsidie van EUR 3.359.000,- voor de periode tot 2013 beschikbaar gesteld. "Almere wordt de vijfde stad van Nederland in 2030" geeft Wethouder Martine Visser aan: "Willen we over twintig jaar voldoende werkgelegenheid hebben, dan moeten er 100.000 arbeidsplaatsen bijkomen. Daarom oriënteren we ons niet alleen op de lokale en regionale economie, maar ook op de internationale. Dat betekent dat Almeerse bedrijven zich meer gaan richten op export en daarnaast hopen we dat meer internationale bedrijven zich hier zullen vestigen. Om dit te bereiken hebben we de projectovereenkomst `Internationalisering Almeerse Economie' opgesteld".

Het project bevordering internationalisering Almeerse Economie behelst het uitvoeren van verschillende activiteiten en het opzetten van een infrastructuur door de WTCAA voor de verdere duurzame versterking van internationalisering van met name het Almeerse en Flevolandse bedrijfsleven.

De WTCAA gaat naast de huidige activiteiten van de International Business Club (IBC) vijf nieuwe onderdelen vormgeven. De onderdelen versterken elkaar en bieden ondernemers hulp bij het internationaal zaken doen en leveren een bijdrage aan een aantrekkelijk investeringsklimaat voor buitenlandse investeerders.

Expat Information & Services Center
Hier worden buitenlandse bedrijven en kennismigranten geholpen bij allerlei praktische zaken, zoals werk- en verblijfsvergunningen, huisvesting, het zoeken naar scholen etc. Tevens wordt een community gevormd van expats, waarbij deze migranten dichter betrokken worden bij de ontwikkelingen in stad en regio.

International Incubator Support Center
Dit starterscentrum ondersteunt ondernemers die producten of diensten ontwikkelen voor een internationale markt. Het IISC brengt ondernemers, coaches en investeerders bij elkaar om een snelle groei te realiseren.

International Business Network Program
Het IBNP helpt gevestigde ondernemers de stap te nemen om te gaan internationaliseren. Er wordt jaarlijks een serie van bijeenkomsten georganiseerd over zakendoen in internationaal verband. Soms zijn het landenspecials, soms zijn het specifieke thema's. Ook handelsmissies behoren tot de activiteiten die voor alle ondernemers toegankelijk zijn.

International Business Information Center
Bedrijven die internationaal willen gaan ondernemen of die nieuwe markten internationaal willen aanboren kunnen hier terecht. Ook ten aanzien van allerlei wetenswaardigheden over een betreffend land is hier de informatie beschikbaar. Samen met de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland wordt dit centrum ingericht.

International Business Academy
Hier worden opleidingen, c.q. cursussen ontwikkeld en gegeven, waarbij ondernemers of internationaal opererende medewerkers kennis kunnen opdoen van het internationaal zakendoen. Ook zal het IBA een rol spelen op het gebied van internationale stages en projecten voor studenten van het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

In de komende periode worden al deze onderdelen stuk voor stuk uitgerold. Deze provinciale opstartsubsidie heeft als doel al deze onderdelen aan het einde van de projectperiode in 2013 zelfstandig operationeel te hebben en te houden. De WTCAA werkt nauw samen met de gemeenten in de regio, de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, de Kamer van Koophandel, het onderwijs en diverse andere organisaties.