Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 13 maart 2009

Scholen kunnen stages goed organiseren

Ondanks kredietcrisis nog volop stageplaatsen

De kredietcrisis zal geen negatieve invloed hebben op het aantal beschikbare stageplaatsen in het mbo wanneer scholen investeren in betere organisatie en begeleiding van stages. ROC's moeten meer aandacht geven aan de samenwerking met bedrijven en hun afspraken nakomen. Bovendien moeten ze de beschikbare gelden voor het begeleiden van stages ook daaraan besteden en niet aan andere zaken. Dat zegt het Stagebureau van de Administratieve Opleidingen van het ROC Zadkine in Rotterdam, dat ook dit jaar zonder problemen minstens duizend mbo-studenten succesvol op stage stuurt. Ook op landelijke schaal is dit mogelijk.

Eind februari kwam het COLO, de vereniging van kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, met cijfers naar buiten: in augustus 2009 zou het tekort aan stageplaatsen in het mbo 150.000 bedragen. De economische crisis en de grotere stagevraag van het vmbo zouden daarvan de oorzaak zijn. "Onzin", zegt Paul de Vos, hoofd van het stagebureau van ROC Zadkine. ''Er zijn stageplekken genoeg. Als je tenminste het vinden van stageplekken en het begeleiden van de leerlingen aan professionals overlaat."

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt reageerde direct op het bericht van COLO met de mededeling dat kabinet, werkgevers en vakbonden maatregelen moeten nemen om dit tekort tegen te gaan. "Fijn dat onze staatssecretaris in actie komt, maar wij hebben als onderwijs ook mogelijkheden", zegt Paul de Vos. "Het deel van de opleiding dat 'buitenschools' (via stages) plaatsvindt is de laatste jaren in bijna alle mbo-scholen stevig gegroeid. Docenten voor wie het lesgeven centraal staat, moeten het begeleiden en vinden van stages er maar een beetje bij doen. Dat lukt natuurlijk niet altijd even goed. Stagebegeleiding is een apart vak en wij zien dat door het investeren in duurzame relaties met werkgevers in de regio, studenten juist wel goed te koppelen zijn aan een werkgever voor een stage."

De oplossing van Zadkine is: 'laat scholen een gedegen stageorganisatie ontwikkelen, waar mensen werken die van het vinden en begeleiden van stage hun vak hebben gemaakt en die weten welke eisen het bedrijfsleven stelt aan stagiairs'. Nu zijn veel bedrijven ontevreden over de begeleiding. Gevolg is dat bedrijven terughoudender worden in het beschikbaar stellen van stageplaatsen. Dit blijkt ook uit het Nationaal Stageonderzoek in 2007 én 2008.

Bij de administratieve opleidingen van Zadkine, met ongeveer duizend stagiairs per schooljaar, is die stap naar een professionele stageorganisatie al enkele jaren geleden gezet. De stageorganisatie staat naast de onderwijsorganisatie, maar werkt vanzelfsprekend niet los van het onderwijs. Professionele stagebegeleiders zorgen voor goede relaties met de stagebedrijven en de begeleiding van de leerlingen. Voor gevolgen van de kredietcrisis is dit Stagebureau niet bang. De Vos: "Ook volgend jaar plaatsen wij probleemloos 1000 stagiairs. En dat kan bij andere scholen ook."

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie,