Gemeente Tilburg

Nummer
2009101BW
Datum
13 maart 2009

Gemeente Tilburg stelt beleid en aanpak
kinderboerderijen op

Kinderboerderijen Maria Goretti en Beestenbende dit jaar nog opgeknapt

Het college stelt de raad voor om dit jaar nog de kinderboerderijen Maria Goretti en Beestenbende op te knappen. En daarvoor een bedrag van 185.000 euro in te zetten. Het college heeft eveneens besloten een coördinator aan te stellen. Die coördinator zal ervoor zorgen dat binnen vijf jaar alle kinderboerderijen in de stad op een aanvaardbaar onderhoudsniveau zijn. En dat het dierenwelzijn bij de kinderboerderijen binnen twee jaar op orde is. In samenspraak met de betrokken vrijwilligers. Dat blijkt uit de nota kinderboerderijen die deze week door het college is vastgesteld. De nota is het gevolg van een rondgang die wethouder Paul Huijgen van dierenwelzijn vorig jaar maakte langs alle kinderboerderijen in de stad. De nota is de afgelopen periode opgesteld en intensief besproken met alle betrokken vrijwilligers en organisaties bij de kinderboerderijen.
Plan van Aanpak
Wethouder Paul Huijgen (dierenwelzijn): "De acht kinderboerderijen in onze stad leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken. Het zijn plekken waar kinderen op een ongedwongen manier kunnen kennismaken met dieren. Maar het zijn ook plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Helaas is er bij de meeste kinderboerderijen sprake van achterstallig onderhoud. Reden om dat aan te pakken." De gemeente wil dit jaar nog een nieuw hoofdgebouw bij de kinderboerderij Maria Goretti in de Stedekestraat neerzetten. De totale kosten daarvoor bedragen naar verwachting 115.000 euro. De boerderij maakt onderdeel uit van een buurtpark. In de toekomst zal gesproken worden over het gehele park.
"De Beestenbende geeft door zijn centrale ligging in het centrum een mooi contrast met zijn omgeving", aldus Huijgen. "Maar ook daar zal eigenlijk een totaal nieuw verblijf neergezet moeten worden, wat we dan gelijk beter kunnen laten aansluiten op het Harmoniepark." De kosten daarvoor bedragen naar verwachting 125.000 euro. De gemeente vraagt de raad om dit jaar 70.000 euro in te zetten, zodat met de vernieuwing snel gestart kan worden.
Coördinator
Het college wil daarnaast dat dit jaar een coördinator aan de slag gaat met het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen in de stad. Huijgen: "De stedelijk coördinator gaat zorgen voor een efficiënte bedrijfsvoering, zorgen dat wordt voldaan aan de wettelijke eisen van dierenwelzijn, en de betrokkenen van de kinderboerderijen ondersteunen bij hun werk. Hij zal ook het opknappen van de bestaande boerderijen ter hand nemen. Kortom, hij gaat ervoor zorgen dat de boerderijen optimaal functioneren." Overigens blijft de exploitatie van de kinderboerderijen in handen van de vrijwilligers en buurtbewoners.

Toekomst
Ook de andere kinderboerderijen in de stad moeten nodig opgeknapt worden. Het college wil de kosten die dat met zich meebrengt, alsmede de extra kosten voor beheer en het inkopen van voer en verzorging van de dieren betrekken bij de begroting voor 2010 en verder. Het college wil onderzoeken of het beheer van de gemeentelijke kinderboerderijen kan worden overgenomen door de Diamantgroep. De kinderboerderijen Echowaaike, Kerkibo en Wandelbos krijgen waarschijnlijk een educatieve functie. Huijgen: "En we zijn op dit moment met de wijkraad in de Reeshof aan het bekijken of daar ook een kinderboerderij met educatiefunctie gerealiseerd kan worden. Ik denk dat we daarmee in een behoefte van de Reeshofbewoners voorzien."
Het college is op dit moment daarnaast in afwachting van een onderzoek naar de kinderboerderij Midden Brabantpark. "Deze plek is er eigenlijk nog het slechtste aan toe", licht Huijgen toe. "De kosten om dat op te knappen zijn enorm hoog. We hebben daarom sluiting overwogen. Maar gelukkig hebben een aantal bewoners en instellingen als Wonen Breburg, de Twern, scholen en de wijkraad een projectgroep opgericht, om samen met ons te bekijken of de kinderboerderij toch kan blijven voortbestaan. Het liefst in combinatie met de volkstuintjes voor de kinderen daar en speelgelegenheden." Achtergrond
In Tilburg zijn acht kinderboerderijen. Drie daarvan zijn in gemeentelijke beheer, te weten Wandelbos, Park te Roomley en Quirijnstokpark. Deze plekken zijn alle in redelijk goede staat. De overige vijf plekken zijn ontstaan als bewonersinitiatief. Het gaat om de boerderijen Beestenbende, Echowaaike, Maria Goretti, Midden Brabantpark en Kerkibo. Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raadscommissie Fysiek op 23 maart en aan de raad op 20 april.



Gemeente Tilburg