Gemeente Delft

PERSBERICHT

Delft ontvangt 301.000 euro subsidie uit Fonds voor Cultuurparticipatie

De gemeente Delft ontvangt de komende vier jaar in totaal ongeveer 301.000 euro subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Het subsidiebedrag, dat is toegekend vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie, is inmiddels door de gemeente Delft verdubbeld. Met het bedrag van ongeveer 602.000 euro zullen de inwoners van Delft de komende vier jaar nog nadrukkelijker worden gestimuleerd om aan culturele activiteiten deel te nemen.

Wethouder Lian Merkx van Cultuur is verheugd met de aanzienlijke bijdrage vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie. 'Als college streven wij naar een maximale deelname van inwoners van de gemeente Delft aan culturele voorzieningen en instellingen. Juist in het Cultuurjaar 2009 is het erg belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de vele activiteiten die in onze stad plaatsvinden. Maar ook de komende jaren zullen we mensen stimuleren als deelnemer of toeschouwer te participeren. De gezamenlijke bijdrage van Fonds en gemeente is een enorme steun in de rug.'

De gemeente Delft wil de komende jaren deelname aan culturele evenementen stimuleren via een viertal zogenaamde programmalijnen. Een belangrijke programmalijn is de Amateurkunst, waarbij de nadruk ligt op het stimuleren van kwaliteit en verbreding van het aanbod. Ook de Volkscultuur krijgt een aanzienlijke (financiële) injectie, terwijl er de komende jaren eveneens extra aandacht zal zijn voor Cultuureducatie. De programmalijn Mix richt zich op het vergroten van de bekendheid van het culturele erfgoed van Delft.

In de aanvraag voor de subsidie bij OCW geeft de gemeente Delft heel concreet aan welke activiteiten er dit jaar en de komende drie jaar gaan plaatsvinden. Zo zal er dit jaar een amateur-festival door het Theaternetwerk Delft worden gehouden. In het kader van de Volkscultuur is er een project rond het onlangs gesloten bedrijf Calvé en een uitvoering van het Middeleeuwse moraliteitspel Elckerlyc. Dit jaar - in het kader van het Cultuurjaar 2009 - en de komende jaren zullen er Delftse cultuurweekeinden worden gehouden.

Bijzonder is ook de aandacht voor het Delftse erfgoed in het kader van de Cultuur educatie. Delft ontwikkelt voor het unieke erfgoed een eigen canon en een aantal daarmee verbandhoudende projecten. Tussen de 24 en 32 schoolklassen zullen de komende jaren worden betrokken bij archeologisch onderzoek in de Spoorzone.

Nu de subsidie vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie is toegekend zal de gemeente Delft in hoog tempo werken aan de uitvoering van het plan. 'Iedere Delftenaar, ongeacht leeftijd of afkomst, wordt betrokken bij cultuur. Het Cultuurjaar 2009 vormt de aanzet, maar ook de komende jaren zal men kunnen genieten van heel veel mooie voorstellingen en manifestaties,' aldus wethouder Merkx.

Noot voor de redactie (