Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 maart 2009 090313R

Nijmegen zoekt marktpartij voor zandwinning Landschapszone

De gemeente Nijmegen zoekt een marktpartij die de zandwinning van de toekomstige waterplassen in de Landschapszone gaat uitvoeren. In een aanbestedingsprocedure zijn inmiddels vier kandidaten geselecteerd. Zij gaan de komende maanden in overleg met de gemeente een plan uitwerken. Na de zomer van 2009 selecteert de gemeente een van de vier aannemers om de zandwinning te realiseren.

De Landschapszone is het toekomstige natuur-en recreatiegebied in het hart van Nijmegen-Noord. Het gebied bestaat uit bos, oevers, strand, speelweiden, recreatievoorzieningen, woningen en drie grote waterplassen. Deze plassen ontstaan door middel van zandwinning. De grond wordt weggehaald en afgevoerd voor de beton- en metselzandindustrie. De gemeente Nijmegen is op zoek naar een geschikte partij voor dit specialistische werk.

De komende maanden gaan vier marktpartijen in intensief overleg met de gemeente een plan voor de zandwinning uitwerken. De gemeente Nijmegen wil op deze manier optimaal gebruik maken van de marktkennis van deze partijen. De aanleg van de plassen moet zo weinig mogelijk overlast voor omwonenden veroorzaken. De toekomstige waterplassen komen namelijk vlakbij de woonwijken in Nijmegen-Noord te liggen. Alle geselecteerde partijen hebben in het verleden al grote zandwinprojecten gerealiseerd. Ook hebben zij ervaring met werkzaamheden in bewoond gebied.

Na de zomer van 2009 kiest Nijmegen een van de vier kandidaten. Bij de uiteindelijke keuze zal Nijmegen op een paar zaken extra letten. Het beperken van de overlast voor omwonenden is een belangrijk criterium. Andere criteria zijn een korte doorlooptijd van de werkzaamheden en goede inrichting van de omgeving van de plassen. De daadwerkelijke zandwinning start in het najaar van 2010.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 23 80
Telefax (024) 323 23 78
E-mail persvoorlichting@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen