Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme

Deventer, 13 maart 2009

Toeristisch Nieuwsoverzicht Gelderland & Overijssel 2009

De voorbereidingen voor een nieuw toeristisch seizoen zijn in volle gang. Ook in Gelderland en Overijssel. Een samenvatting van een groot aantal nieuwe ontwikkelingen, attracties, activiteiten en evenementen treft u hieronder aan.

Gelderland en Overijssel

* 'Digitaal fietsen' in Gelderland en Overijssel. Sinds het najaar van 2008 kunnen fietsers met de eigen pc routes plannen over de nieuwe fietsroutenetwerken van de regio's Twente, Vechtdal Overijssel, Kop van Overijssel, Salland en de IJsseldelta. Ook toont de routeplanner de 'beste' fietsroutes door deze gebieden. Verder komen behalve de route ook foto's en teksten van bezienswaardigheden onderweg in beeld. De planner is te vinden op de websites van de regio's en op www.fietseninoverijssel.nl. Alle routes kunnen gratis worden afgedrukt en gedownload voor een gps-ontvanger of TomTom. De routeplanner komt in het voorjaar van 2009 ook beschikbaar voor de regio's Rivierenland en Achterhoek. Van Tiel tot Tubbergen en van Wijhe tot Winterswijk kunnen dan fietsroutes worden samengesteld over de fietsroutenetwerken in Oost-Nederland.
* Pure Wellness+ is een samenwerkingsproject waarin ondernemers in Gelderland en Overijssel met elkaar meer dan vijftien verschillende wellness-arrangementen hebben ontwikkeld die inspelen op de toenemende behoefte om te ontsnappen aan de maatschappelijke druk. De behoefte aan een gezonde levensstijl, onthaasting en ontspanning. In dit nieuwe wellness-programma worden al die behoeften aan elkaar gekoppeld. Een goed verzorgd verblijf met gezonde maaltijden, massages, beweging, spirituele oefeningen en beleving van cultuur en natuur. Het zijn de ingrediënten voor een programma waarin 'gezond genieten' centraal staat. Behalve door de combinatie van activiteiten onderscheidt PureWellness zich van het doorsnee wellness-aanbod in hotels, sauna & beautycentra doordat de gast tenminste één bijzondere ervaring in de omgeving wordt geboden. Kijk voor het aanbod op www.PureWellnessPlus.nl.
* In Overijssel zijn in het najaar van 2008 ruim dertig Toeristische Overstappunten (TOP's) opgeleverd. TOP's zijn dé vertrekpunten voor actieve recreatie in Twente, Salland, Vechtdal Overijssel, IJsseldelta en de Kop van Overijssel. Behalve uniforme herkenbaarheid door de met stenen gevulde kegel, biedt iedere TOP gratis parkeergelegenheid, een informatiepaneel met kaarten van de omgeving en tenminste een tweetal bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Handwijzers geven de juiste richting aan. In de meeste gevallen is ook aansluiting mogelijk op het fietsroutenetwerk Overijssel en wandelnetwerk Twente. Een handig boekje is beschikbaar met een korte beschrijving van alle 33 TOP's en hun omgeving, de geografische ligging en natuurlijk een overzicht van de routes die er kunnen worden gestart (www.topoverijssel.nl).

Twente: Landgoed van Nederland

* Een nieuwe uitgave van het tijdschrift Landgoed en een uitgebreid aanbod arrangementen op de website www.twentejezelf.nl zorgt er dit voorjaar voor dat niemand om 'Twente. Landgoed van Nederland' heen kan. Ook nieuw in 2009: een brochure met bijzondere logeeradressen zoals boerderijlodges, luxe hooibergen, outdoorlodges en safaritenten; vaak uniek gelegen in het Twentse landschap.
* In de Twentse Reggestreek is een nieuw type vakantieverblijf verrezen: de Reggehooiberg. Je overnacht er in een luxe ingerichte en tegelijkertijd authentieke hooiberg op een landelijke locatie. Een unieke combinatie. De Reggehooibergen ademen de sfeer van het vroegere boerenleven, maar met modern comfort waaronder een oven/magnetron, vaatwasser en sauna of stoomdouchecabine. Er zijn twaalf overnachtingshooibergen op zes landelijke locaties in de Reggestreek geplaatst (www.reggehooibergen.nl).
* Geestelijk welzijn, spiritualiteit, balans en religie zijn diep geworteld in de Twentse cultuur. De aanwezigheid van tientallen objecten, festiviteiten en volksgebruiken getuigen daarvan. Langs Heilige Huisjes wil in 2009 de beleving van dit religieus erfgoed verder versterken o.a. met dag- en meerdaagse arrangementen.
* SagenTwente laat de oude volksverhalen in vele hoedanigheden herleven (www.sagentwente.com). Met een sagensafari (autotocht met navigatie), meerdere sagenwandel- en fietsroutes, een sagenboek en voor de jeugd Het Geheim van Hades, een experimentele speurtocht voor iedereen vanaf twaalf jaar.
* TwentseWelle (www.twentsewelle.nl) is een nieuw museum over leven en overleven in de Twentse cultuur en natuur, van herkomst naar toekomst. Met veel wisselexposities. Zo zal SP-coryfee Jan Marijnissen op 21 juni zijn persoonlijke keuze uit de museumcollectie tonen in de expositie De meisjes van de fabriek.
* In Twente is een uniek wandelnetwerk (www.wandelenintwente.nl) aangelegd met een totale lengte van maar liefst 3000 kilometer en ruim 400 rondwandelingen. Zowel voor een 'ommetje' als een meerdaagse wandeltocht biedt het wandelnetwerk alle mogelijkheden. Er zijn al routes vanaf 3 kilometer. Ook bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden zijn in het netwerk verweven. In heel Twente zijn 150 plaatsen waar de auto achtergelaten kan worden en een wandeling gestart. Op iedere startlocatie staat een informatiepaneel met overzichtskaart en suggesties voor tenminste twee korte wandelingen. Onderweg is het mogelijk om bij een genummerd keuzepunt over te stappen op een andere route. Op die manier zijn routes eindeloos met elkaar te verbinden tot de gewenste afstand of het gewenste doel. Voor het volledige overzicht van alle startpunten, routes en het samenstellen van eigen tochten zijn vier deelkaarten à E 6,50 te koop bij de VVV's. Met de digitale wandelrouteplanner op www.twentejezelf.nl of www.wandelenintwente.nl kan ieder ook eenvoudig vanachter de pc wandelroutes samenstellen en vervolgens printen of downloaden.

Vechtdal Overijssel

* Ongeveer dertig tuinen met daarin vijftig vijvers rondom drie grote natuurvijvers vormen samen de Vijvertuin Ada Hofman (www.adahofman.nl), vernoemd naar de vrouw die bekend staat vanwege haar specialisme om vijvers op natuurlijke wijze helder te houden. Uniek in het vijvercomplex is de daktuin van 600 m2 met daarin een koi- en karpervijver. Verder beschikt Vijvertuin Ada Hofman over de grootste groene kikkerpopulatie van Nederland. Nieuw in 2009: openstelling vijvertuin in herfst- en winterweekenden, met o.a. een wintermarkt.

Regio Arnhem-Nijmegen

* Een dagje meemaken in het leven van groot- en overgrootouders (van 1650 tot heden) kan in het Nederlands Openluchtmuseum (www.openluchtmuseum.nl). De komende vier jaar belicht het museum het actuele thema 'Migratie'. Dit jaar laat het zien hoe gewone Nederlanders hun geluk elders zochten. In Amerika of Canada bijvoorbeeld, maar ook aan de andere kant van eigen land. Vijf meer dan levensgrote verhuiskratten zijn ingericht als minifilmtheatertjes voor de levensverhalen van Nederlandse migranten.
* Met de tentoonstelling 'Liefde in oorlogstijd' laat het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (www.bevrijdingsmuseum.nl) zien hoe gevoelens alles kunnen doorbreken. Want wat is 'goed' of 'fout' in de liefde? Zo kregen volgens recent onderzoek zo'n 8.000 Nederlandse vrouwen een kind van een bevrijder; opmerkelijk veel minder dan van een Duitse militair (ruim 30.000!). Behalve liefdesrelaties komen ook onderwerpen als de vervolging van homoseksuelen, de grootschalige prostitutie en de onvoorwaardelijke vriendschap tussen soldaten in de tentoonstelling aan bod (t/m 30 september).
* Het Kröller-Müller Museum in Otterlo (www.kmm.nl) is naast de collectie Van Gogh wereldberoemd vanwege de beeldentuin. In een natuurpark van 25 hectare staat een unieke verzameling van ruim honderd beelden. Het museum zelf is een rijksmonument van de Belgische architect Henry van de Velde en herbergt de privéverzameling van Helene Kröller-Müller (1869-1939). In 2009 is een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Herman de Vries (20 februari t/m 7 juni) en worden alle objecten uit één museumdepot 'op zaal' gehaald voor conservatie en inventarisatie (10 maart t/m 10 mei).
* 'Liberation Arnhem-Nijmegen' toont de samenhang tussen de gebeurtenissen die zich in 1944 en 1945 afspeelden rond beide steden. Het zet het hele gebied voor het eerst als samenhangend geheel van locaties en gebeurtenissen op de kaart. Zo zijn sinds het najaar van 2008 ruim twintig historische locaties in de omgeving van Arnhem en Nijmegen als 'luisterplek' ingericht. Iedere plek heeft zijn eigen, persoonlijke verhaal. Alle verhalen zijn gratis te downloaden (www.liberationroute.com) of te beluisteren via het speciale telefoonnummer 0900-5423728 (E 1,- per gesprek). In 2009 vindt uitbreiding naar de Veluwe plaats.
* Een bezoek aan het Afrika Museum (www.afrikamuseum.nl) wordt een reis langs presentaties die niet alleen de voorwerpen tot hun recht laten komen, maar ook de geschiedenis van het westerse kijken naar Afrikaanse kunst belichten. In 2009: unieke tentoonstelling 'Roots and more', de reis van de geesten (1 april t/m 1 november) over spiritualiteit in het werk van achttien hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora (o.a. Cuba, Haïti, Brazilië, en de USA). Spectaculaire kunst: hangende boten, geesten in flessen, vreemde verschijningen, zingende en ijzingwekkende beelden etc.

Veluwe

* De ontwikkeling in 2009 van 'Liberation Route Veluwe' (www.liberationroute.com) is gelijk aan die van Arnhem-Nijmegen. Met andere woorden: thema (bevrijding), tijdsperiode (Operatie Market Garden - 5 mei 1945) en de beleving (bijzondere luisterverhalen) zijn gelijk, alleen de regio is een andere. Op de Veluwe worden uiteindelijk 25 luisterplekken ingericht, waaronder bij Hotel De Wereld en het Verscholen dorp.
* Wie de wereld van de Oranjes wil bezoeken is in Paleis Het Loo (www.paleishetloo.nl) aan het goede adres. Van 1 mei t/m 31 augustus is er de dubbelexpositie 'JULIANA' te zien. Aanleiding: Op 30 april 2009 wordt de honderdste geboortedag van koningin Juliana (1909-2004) herdacht. Het eerste deel, "JULIANA, een wandeling door haar leven" illustreert de levensloop aan de hand van een aantal thema's en bijzondere voorwerpen uit persoonlijk bezit. Het tweede deel van de expositie toont onder de titel "JULIANA, in beeld" het officiële gezicht van prinses, later koningin, Juliana. Met onder meer geschilderde en getekende portretten, borstbeelden en staatsiefoto's van fotografen als Max Koot en Paul Huf.
* Het Klimbos Veluwe (www.klimbos.nl) is een nieuwe attractie, die met Pasen open gaat. Een fenomeen in Nederland in de omvang zoals het in Park Berg en Bos in Apeldoorn is gerealiseerd. Er zijn zes routes met meer dan tachtig overgangen van boom naar boom. Beginnend van laag en makkelijk naar uiteindelijk 15 meter hoogte. De overgang kan een slap koord zijn, maar ook een liane, een net, wiebelende balken. Verder heeft elke route een of meerdere tokkelbanen. Voor de kleine apen is er het speciale Kids Klimbos.
* Met het roze varkentje Binky als mascotte is het big fun op Kinderparadijs Malkenschoten te Apeldoorn. Daar is speelplezier, klauterpret én een beestenboel voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Je vindt er o.a. een midgetgolfbaan, doolhof, kinderboerderij en diverse speeltuinen. En in het Klim- en Klauterparcours een klimtoren, wiebelbrug, kabelbaan en kraaiennest. Voor meer informatie: www.kinderparadijsmalkenschoten.nl
* CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn (www.coda-apeldoorn.nl), een voor Nederland unieke combinatie van bibliotheek, archief en (het Apeldoorns) museum. Het gebouw, een ontwerp van de bekende architect Herman Hertzberger, is alleen al een bezoek meer dan waard. Ook in 2009 zijn er weer bijzondere exposities, waaronder een dubbeltentoonstelling 'Vakantie op de Veluwe' (20 juni t/m 25 oktober) en 'Schilders op de Veluwe' (20 juni t/m 27 september). Beide tentoonstellingen vinden hun verbinding in de 19e eeuwse schilders die als eerste toeristen de schoonheid van de Veluwe letterlijk in beeld brachten.
* De Spelerij in Dieren (www.spelerij.nl) viert dit jaar haar 25 jarig jubileum en is nog steeds innovatief en persoonlijk. De speelobjecten in het park zijn experimentele kunstwerken die de kinderen uitdagen om ermee aan de slag te gaan. Ieder object kan in beweging worden gezet, is uniek en gemaakt van gebruikte materialen. Midden in het park staat De Uitvinderij, een werkplaats voor ambacht, kunst en techniek waar de uitdaging wacht om met allerlei materialen en echt gereedschap zelf tot creatieve prestaties te komen.

Hanzesteden aan de IJssel

* De Hanzesteden aan de IJssel (www.hanzesteden.info) presenteren zich in 2009 met Hanzelogies: overnachten in cultuurhistorie... dat is zachtjes wegdromen in een voormalig koopmanshuis, wakker worden in de bedstee van een voormalige stadsboerderij of ontwaken op een oud vrachtschip op de rivier de IJssel. Onder de noemer Hanzelogies zijn meer dan vijfentwintig karakteristieke, kleinschalige logiesaccommodaties gebundeld in een brochure. Stuk voor stuk bijzonder, onderling erg verschillend, maar allemaal met een gastvrij onthaal in een historische ambiance (www.hanzelogies.nl).

Achterhoek

* De Achterhoek (www.vvvachterhoek.nl) is een gebied vol met onverwachte vakantie-ideeën. De gids 'De Achterhoek: lekker genieten' bevat duizenden adressen om een vakantie door te brengen of tijdens de vakantie te bezoeken. Geen ellenlange opsommingen of wollige verhalen - nee, juist honderden concrete tips voor een bijzondere ervaring.
* Wat biedt de Achterhoek in 2009? Een wijnroutekaart (www.achterhoeksewijnen.nl). Een gratis uitgave, bedoeld om de toerist te laten kennismaken met een twintigtal wijngaarden in de Achterhoek, hét grootste wijnbouwgebied van Nederland. De kaart bevat drie wijnroutes: twee per auto en een per fiets. Verder is er een fraaie vouwkaart met kastelen- en tuinentips verschenen. De website www.kastelenentuinen.nl bevat behalve informatie ook filmpjes van diverse kastelen en tuinen. Ook kun je er in voor - en naseizoen tegen gereduceerd tarief kamperen met de gratis Camping Card Achterhoek (www.kamperenindeachterhoek.nl). En is er een brochure met meer dan honderd(!) kant-en-klare arrangementen om er met een groep of groepje in de streek op uit te trekken (www.groepenindeachterhoek.nl).
* Het Land van Jan Klaassen (www.janklaassen.nl) is het speelpark nummer 1 voor kinderen tot acht jaar. Rondom het kasteel van Jan Klaassen kunnen kinderen zich vermaken met talrijk spelmateriaal. Nieuw in 2009 is de waterspeeltuin. In een Amsterdams straatdecor pomp je water uit de grond en spuit je stiekem iemand nat. In het kasteel bevindt zich het grootste poppentheater van Nederland, waar Jan Klaassen en Katrijn dagelijks voorstellingen verzorgen. Verder heeft het park een 2000 m2 grote indoorspeeltuin.
* De Farm & Country Fair (26 t/m 28 juni; www.countryfair.nl) is dé etalage van het Nederlandse landleven. Op 15 hectare grasland midden in de vrije natuur rond Aalten exposeren dierhouders en kunstenaars met de laatste trends. Steekwoorden zijn: bijzonder shoppen, natuur, dieren, smaakvol voedsel, natuureducatie met name voor kinderen. Maar liefst 350 standhouders ontvangen zo'n 35.000 bezoekers uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Dit jaar: de Nederlandse primeur van de Dancing Sheep Show in het schapendorp.

Rivierenland

* De Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal vormen samen Rivierenland. De toeristische regio die bekend staat om zijn talrijke boomgaarden en betoverende bloesem wordt ook wel de 'grootste fruittuin van Nederland' genoemd. Een speciale campagne RiVIERENland toont dat er in 2009 altijd wel iets te vieren valt. Om te beginnen verschijnt er een nieuw glossy tijdschrift 'RVRNLND, het beste van .' boordevol informatie, sfeerbeelden, interviews en tips. Wat er verder te vieren valt? Zie: www.rivierenland.nl.
* Fietsen in Rivierenland wordt nog aantrekkelijker in 2009. De fietsroute 'Betuwe in bloei' is onlangs door de website fietsen123.nl al uitgeroepen tot de meest populaire fietsroute van Europa. Met de komst van een fietsroutenetwerk dit voorjaar zijn de fietskeuzemogelijkheden eindeloos. Vanaf maart is een fietskaart verkrijgbaar via www.rivierenland.nl, de site die dan ook het digitaal plannen van eigen en/of downloaden van voorbeeldroutes mogelijk maakt. De site www.fietsarrangementen.nl is vanaf april beschikbaar.
* 'Rivierenland in beeld' is een boekje in de vorm van een 'waaier' waarin schilderijen zijn afgebeeld. Via het nieuwe fietsroutenetwerk en GPS coördinaten kan de bezoeker de afgebeelde taferelen 'live' gaan zien.
* 'De Zitpijl Vertelt' biedt 55 kunstzinnige zitelementen in de vorm van een rode pijl, zitpijlen, waar bezoekers verhalen over de eigenheid van Rivierenland kunnen beluisteren. Dat kan door ter plekke het aangegeven telefoonnummer te bellen of door het op de mobiele telefoon te downloaden. In 2009 kan dat ook in de bibliotheken van Rivierenland, waar computers staan die gratis toegang bieden tot de site www.dezitpijlvertelt.nl en andere sites met toeristische informatie over de regio.


Noot voor de redactie,