European Union



Brussel, 13 maart 2009

Staatssteun: Commissie begint grondig onderzoek naar herstructurering Dexia en keurt daarnaast bepaalde noodmaatregelen goed

De Europese Commissie is, op grond van de staatssteunregels van het EG-Verdrag, een diepgaand onderzoek begonnen om zich ervan te vergewissen dat de bankgroep Dexia met het herstructureringsplan zijn levensvatbaarheid op lange termijn kan herstellen. Dit plan wordt geflankeerd door een herkapitalisatie van 6,4 miljard EUR, die in september 2008 werd aangekondigd, en het behoud van een garantie tot 150 miljard EUR die door België, Frankrijk en Luxemburg samen is afgegeven. Deze garantie was door de Commissie in haar besluit van 19 november 2008 al goedgekeurd als reddingssteun (zie IP/08/1745). Daarnaast heeft de Commissie toestemming gegeven voor een staatsgarantie van de Belgische en Franse overheid voor een portfolio activa ter waarde van in totaal 16,9 miljard USD. Deze maatregel werd als onmisbaar beschouwd om FSA, de Amerikaanse dochter van Dexia, te kunnen verkopen. Die verkoop is een voorwaarde om de levensvatbaarheid van de bank te herstellen. De lidstaten hebben, overeenkomstig het besluit van 19 november 2008, bij de Commissie een herstructureringsplan voor de bank aangemeld. Het inleiden van een diepgaand onderzoek geeft belanghebbenden de mogelijkheid hun opmerkingen over de voorgenomen maatregel te maken. Dergelijk onderzoek loopt niet vooruit op de uitkomst van de procedure, en de maatregelen die als reddingssteun zijn goedgekeurd, blijven gelden zolang het onderzoek van het plan loopt.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, EU-commissaris voor Mededingingsbeleid: "De Commissie heeft de taak na te gaan of de zeer aanzienlijke steun die Dexia krijgt, geflankeerd wordt door realistische plannen om de problemen op te lossen die de huidige situatie hebben veroorzaakt. Niet duidelijk is of dat op basis van de plannen die ons zijn gepresenteerd, momenteel wel mogelijk kan. Een diepgaand onderzoek was dus noodzakelijk. Wel vindt de Commissie dat de garantie die voor de verkoop van FSA nodig is, nu al kan worden goedgekeurd."

Dexia is een financiële groep die actief is in de bank- en verzekeringssector. De moedermaatschappij is Dexia NV, een naamloze vennootschap naar Belgisch recht, die aan de beurzen Euronext Parijs en Euronext Brussel is genoteerd. Dexia is gespecialiseerd in kredietverlening aan lokale overheden, maar heeft ook talrijke particuliere cliënten.

Naar aanleiding van de zware problemen die de bank in haar voortbestaan hadden bedreigd, hadden België, Frankrijk en Luxemburg reddingssteun verleend. De Commissie had zich over die steun uitgesproken in haar besluit van 19 november 2008. Dat besluit, dat slechts een deel van de steunmaatregelen behandelde, bepaalde ook dat de lidstaten voor Dexia een herstructureringsplan moesten indienen.

Om de concurrentieverstorende effecten van steun te beperken, moet volgens de EU-staatssteunregels een herstructureringsplan worden ingediend waarmee binnen een redelijke termijn de levensvatbaarheid van de onderneming op lange termijn kan worden hersteld, op basis van realistische uitgangspunten. Na onderzoek van het door de lidstaten aangemelde plan moet de Commissie nagaan of deze criteria wel zijn vervuld. De twijfel van de Commissie betreft met name de volgende punten: de levensvatbaarheid van het voorgestelde businessmodel; de vraag of Dexia een voldoende grote eigen bijdrage aan de kosten van de herstructurering levert, en de compenserende maatregelen die nodig zijn om de mededingingsdistorsie weg te nemen die de staatssteun kan veroorzaken.

In hetzelfde besluit heeft de Commissie toestemming gegeven voor een door België en Frankrijk afgegeven garantie die moet dienen om de eventuele verliezen te dekken die Dexia zou kunnen lijden op de activa van haar Amerikaanse dochter FSA. De verkoop van deze verliesgevende dochter blijkt namelijk van onmisbaar belang te zijn om de situatie bij Dexia weer op orde te krijgen. De verkoop van FSA kan echter alleen plaatsvinden indien FSA bevrijd wordt van bepaalde "toxische" activa, waarvan de marktwaarde momenteel bijzonder laag is. Aangezien Dexia niet bij machte is dit risico alleen af te dekken, blijkt de staatsgarantie noodzakelijk te zijn voor de verkoop, die een noodzakelijke voorwaarde is voor elke vorm van herstructurering. Daarom heeft de Commissie deze garantie in beginsel goedgekeurd. De Commissie behoudt zich echter voor dat zij bij dit grondige onderzoek bepaalde specifieke voorwaarden van de contractuele relaties tussen Dexia en de lidstaten in het kader van deze garantie nader kan onderzoeken. Deze beoordeling zal plaatsvinden op basis van de op 25 februari 2009 door de Commissie goedkeurde mededeling over de behandeling van aan een bijzondere waardevermindering onderhevige activa (impaired assets) (zie IP/09/322). Deze mededeling wordt hier in deze zaak voor het eerst toegepast.

De overige steunmaatregelen die in het besluit van 19 november van 2008 waren goedgekeurd (garantie op de door Dexia uitgegeven obligaties en Liquidity Assistance door de lidstaten), kunnen worden gehandhaafd in afwachting dat de Commissie haar diepgaande onderzoek van het herstructureringsplan heeft afgerond.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie beschikbaar). Een overzicht van de recentste beschikkingen en besluiten inzake staatssteun die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State aid Weekly e-News.